MTD verovert Ethiopië…!

2 juni 2014
In een internationaal veld van 10 geselecteerde ontwerpteams heeft MTD landschapsarchitecten, in samenwerking met Treurniet Architecten, Clercx Architecten en S7 architects (uit Addis Ababa), met een ontwerp voor een stadspark (32 ha) en bijbehorend architectuurprogramma in Addis Ababa / Ethiopië, de 2e prijs gewonnen.
De besloten prijsvraag, uitgeschreven door de HoA-REC&N (Horn of Africa Regional Environmental Centre and Network), de Addis Ababa City Administration (AACA) en de Universiteit van Addis Ababa, betreft de ontmanteling en transformatie van een voormalige ‘open’ vuilstortplaats, ontstaan in de jaren 60. Hoofddoel is enerzijds de milieu-problemen (stank, vervuiling oppervlakte water, uitstoot methaangas) het hoofd te bieden en anderzijds het gebied als openbaar stads- en sportpark met een ‘science’-museum , een parkpaviljoen, een sportcentrum en een uitkijktoren toe te voegen aan het netwerk van openbare ruimte van de stad.
Het parkconcept gaat uit van een zonering in 3 deelgebieden, in aansluiting op de directe context van het gebied. In eerste instantie een stedelijke parkzone langs de Addis Ababa ‘ringroad’, waar de hoofdentree tot het park, de sportfuncties, een evenemententerrein, een drive-in cinema, een uitkijktoren en een park-boulevard zijn voorzien. Als tweede deelgebied een natuurzone, aan weerszijden van de Tinishu Akaki rivier, met daarin opgenomen diverse bruggen over de rivier, die nieuwe verbindingen creëren tussen de aangrenzende woonwijken en het park. In de natuurzone is een arboretum gedacht met voor Ethiopië inheemse boomsoorten en een helofytenfilter voor de zuivering van oppervlaktewater afkomstig van de voormalige vuilstort. Het derde deelgebied vormt het hart van het park en bestaat uit een uitgestrekt parkbos van (de voor Afrika zo karakteristieke) Acacia’s met daarin gesitueerd het museum, het parkpaviljoen en een avontuurlijke kinderspeelplaats. De hoofdontsluitingen en een parking zijn opgenomen in dit gedeelte van het park.
De 5 koppige jury, met als voorzitter de Finse architect Karl Silfverberg, kwam in eerste instantie niet tot een unanieme keuze voor nummer één en twee en heeft middels een stemming (met één stem verschil) de uitslag bepaald. Een Ethiopisch architectenbureau met een Italiaanse partner heeft op 2 mei 2014 in de Grand Ballroom van het Hilton Hotel in Addis Ababa de eerste prijs in ontvangst mogen nemen.
 
Naast deze eervolle kwalificatie is MTD landschapsarchitecten geselecteerd om zitting te nemen in het ontwerpteam voor het nieuwe nationale Parlementsgebouw in Addis Ababa / Ethiopië. Treurniet architecten heeft samen met twee Ethiopische architectenbureaus met een winnend prijsvraagontwerp deze prestigieuze opdracht in de wacht gesleept. Vanaf de zomer zal MTD landschapsarchitecten een visie ontwikkelen op de contextuele hechting en inrichting van de omgeving van dit bijzondere nieuwe gebouw. De start van het project zal worden gemarkeerd door een bezoek van een afvaardiging van het Ethiopische parlement en het ontwerpteam aan Nederland voor een kennismaking en het bezichtigen van een aantal relevante referentieprojecten.