MTD geselecteerd voor reconstructieplan vestingwerken Muiden

vesting muiden
10 april 2014
De gemeente Muiden heeft in het door haar opgestelde ontwikkelplan ‘Verder met Vesting Muiden’ de ambitie neergelegd om de vestingwerken en de identiteit van Muiden als geheel een kwaliteitsslag te geven. Aanleidingen zijn de verlegging van de A1 en een aantal andere ruimtelijke ontwikkelingen zoals als een eventuele nieuwe Buitenhaven, herstructurering van de Binnenhaven en een stedelijke inbreiding en herinrichting van het Vestingplein en renovatie van de vestingwallen. Een actuele en hedendaagse visie op de cultuurhistorische betekenis en potenties van de vestingwerken is voor de identiteit van Muiden momenteel zeer actueel en het is wenselijk om een concretiseringsslag te geven aan het ontwikkelplan.
Ondermeer op basis van de succesvolle herinrichting van het theaterbastion van het Muiderslot en de bekendheid van het bureau met Muiden  door de reeds ontwikkelde plannen voor de  nieuwe buitenhaven en stedelijke inbreiding, is het bureau door de gemeente Muiden geselecteerd voor het maken van een schetsontwerp voor de renovatie en herinrichting van de vestingwerken.
In het ontwikkelplan en het uitvoeringsproject ‘Verder met de Vesting’, dat  betrekking heeft op de  verbetering van de zuidelijke en oostelijke delen van de vestingwerken, is al veel gezegd over de potenties van Vesting Muiden. Potenties enerzijds voor de inwoners van Muiden en anderzijds voor de toeristische- en recreatieve bezoekers  van Vesting Muiden.
Hiernaast is het belang van Vesting Muiden als onderdeel van  de Nieuwe Hollandse Waterlinie en  het ‘Werelderfgoed Stelling van Amsterdam’ evident.
MTD Landschapsarchitecten onderschrijft hierbij de visie van de gemeente met betrekking tot de wijze waarop de cultuurhistorische waarden gecombineerd kunnen worden met hedendaagse behoeften en gebruiks- en belevingswaarden. Dit gaat om de openbare ruimte van stads- en dorpscentra in het algemeen en van ‘oud-hollandse’ vestingsteden in het bijzonder.  Anders gezegd, zij onderschrijft de zoektocht naar  ‘balans tussen vernieuwing en verleden’. Deze visie heeft zich al bewezen binnen een aantal andere projecten van het bureau. Goede voorbeelden daarvan zijn de vestingwerken / stadswallen van ’s-Hertogenbosch,waarvoor MTD in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch een strategisch ontwikkelings- en inrichtingsplan heeft opgesteld; de Koemarkt te  Purmerend, een inrichtingsplan voor ondermeer de transitie van beestenmarkt naar evenementen- en horecaplein en de binnenstad van Dordrecht. Bij dit laatste project,  is een visie en inrichtingsplan opgesteld voor het terugbrengen van het historische stratenpatroon en het herstellen van de Spuiboulevard als waterstructuur op de overgang tussen de historische stad en de ommelanden. In alle gevallen is op een respectvolle maar tevens eigentijdse  wijze voortgebouwd op de cultuurhistorische waarden en elementen; is de continuïteit van de geschiedenis als het ware geheeld. Het betekenisvol herstellen van de voormalige wallen en het versterken van de eigen identiteit van het stadje zal de dynamiek en lokale economie van  Muiden zeker ten goede komen.
Zie ook: Nieuws