stratenmakers die tapijt leggen

17 juli 2013
Medewerkers van MTD landschapsarchitecten leggen regelmatig uit dat wij de maaiveldinrichting zien als een tapijt waarop van alles kan staan en kan gebeuren. Bij de 3 tapijten van Talent Square is dat letterlijk het geval. Naar ontwerp van Fien Gooskens [Hogeschool NHTV uit Breda] en de winnares van de ontwerpwedstrijd die woningcorporatie TBV Wonen hiervoor uitschreef heeft MTD het ontwerp civiel technisch uitgewerkt naar een maakbaar plan. Naast de technische aspecten van funderingen en afwatering van deze daktuinen is MTD vooral intensief betrokken geweest om in samenspraak met de bouwkundig architecten en medewerkers te zoeken naar een evenwicht tussen beeld en sfeer enerzijds en technische en financiële haalbaarheid anderzijds. Onze technische adviseurs en kostendeskundige waren in staat techniek en financiën hand in hand te laten gaan zonder de beeldkwaliteit uit het oog te verliezen.
Er zijn velen tapijten de revue gepasseerd en er is vooral gekeken naar de typische kenmerken van achtereenvolgens een Aziatisch tapijt, een Midden-Oosten tapijt en een ‘Hollands tapijt’, symboliserend de regio's die Fien Gooskens koos voor de drie in te richten patio’s en representerend de diversiteit van nationaliteiten die het complex gaan bewonen. Het ‘Hollands tapijt’ is uiteindelijk verworden tot een ‘Tilburgs deken’ typerend voor de voormalig Tilburgse Textielstad waar bedrijven als AaBe in het verleden verantwoordelijk waren voor duizenden van deze 100% wollen dekens. 
MTD heeft de designs één op één uitgetekend zodat de stratenmakers, als ware wevers, de kleden konden maken. Aannemingsbedrijf van der Zanden Moergestel BV heeft vervolgens hard gewerkt aan het leggen van deze kleden en de realisatie van de inrichting van deze buitenkamers. Want naar ontwerp van Fien is er ook meubilair als de tafels, podium, banken, bloempotten en verlichting aangebracht. Het complex heeft hiermee drie extra grote ‘woonkamers’ om elkaar buiten te ontmoeten, buiten te studeren en - studenten eigen – buiten te feesten.