MTD wint selectie Gasthuispoort te Breda

12 juli 2013
De plannen, die Maas-Jacobs Vastgoed ontwikkelde om de Gasthuispoort te herontwikkelen, werden door de gemeente Breda uit drie biedingen geselecteerd. Binnen het planteam tekende Bedaux de Brouwer voor het architectonisch ontwerp, MTD landschapsarchitecten voor het ontwerp van de (semi-)openbare ruimte en Maas-Jacobs voor de bouwtechnische en financiƫle paragraaf.

Het College van burgemeester en wethouders van Breda zocht naar een hoogwaardig en haalbaar plan dat wat betreft beeld en programma een kwalitatieve impuls zou geven aan de entree van de historische binnenstad van Breda ter hoogte van de voormalige Gasthuispoort. Het plangebied ligt aan de oostzijde van de historische binnenstad van Breda, aan de binnenstadsring en in de directe nabijheid van het Valkenbergpark.

In de plannen is de Gasthuispoort opgevat als een overgangsgebied tussen de historische binnenstad en de grootschaligere bebouwing oostelijk daarvan; de bebouwing van het gebied wordt opgevat als een bemiddelaar tussen de Veemarktstraat en de Vlaszak. Het stedelijke weefsel ter plekke wordt geheeld  en er ontstaat een uitnodigende toegangspoort tot de historische binnenstad van Breda. Het geïntroduceerde binnenhof heeft in deze een centrale betekenis.

Het plangebied voegt zich wat betreft schaal en korrel in de structuur van de binnenstad, maar onderscheid zich hiervan door een geheel eigen identiteit, die is te karakteriseren als eigentijds en hoogwaardig. In de plannen worden twee belangrijke verbindingen met de historische binnenstad geïntroduceerd; de Gasthuispoort als historische hoofdentree en een nieuwe binnendoorverbinding ‘Agter de Vlaszak’ tussen de Vlaszak en de Veemarktstraat.