theaterbastion Muiderslot feestelijk opgeleverd

4 juli 2013
De reconstructie van het oostelijke bastion, onderdeel van de omwalling van het Muiderslot, is voltooid en werd gisteren door Boogaart Almere BV aan de Rijksgebouwendienst en de Stichting Rijksmuseum Muiderslot opgeleverd. Met de uitvoering van de herinrichtingsplannen zijn de wallen opnieuw onder profiel gebracht en is hun historische hoofdvorm hersteld. Het binnenterrein van het bastion is hierbij heringericht en beter geschikt gemaakt voor het actuele gebruik.

Begin 2012 kreeg MTD landschapsarchitecten van de Rijksgebouwendienst opdracht voor het opstellen van een herinrichtingsplan van het Theaterbastion van het Muiderslot.  Het bureau was later ook verantwoordelijk voor de bestekmatige voorbereiding, aanbesteding, directievoering en het toezicht bij de uitvoering. Het Atelier Rijksbouwmeester en de Stichting Rijksmuseum Muiderslot, vertegenwoordigd door Bert Boer, de directeur, Roeland van der Mijn, de slotbewaarder, waren uitdrukkelijk betrokken bij de verschillende ontwerpkeuzes.

Het ontwerp voor het Theaterbastion van het Muiderslot kent twee belangrijke insteken; enerzijds de aanwezige wateroverlast op te lossen en het bastion geschikt te maken voor gelegenheidsparkeren en anderzijds de landschappelijke, cultuurhistorische, architectonische en ecologische  waarden van de plek te versterken en beter beleefbaar te maken. Hierbij is het geenszins de ambitie geweest een historiserend ontwerp te maken, maar veeleer om te komen tot een eigentijdse, samenhangende inrichting van het bastion, welke de huidige betekenis als theater en tijdelijke parkeergelegenheid optimaal faciliteert  en de cultuurhistorische betekenis versterkt; de continuïteit van de geschiedenis herstelt.

Binnen het ontwerp krijgt de omwalling weer haar historische en continue verloop. Hierbij wordt ook de wandeling over de omwalling gecompleteerd. De op het Theaterbastion aanwezige tribune wordt gefaseerd hersteld en aangevuld. Als eerste fase is rond het gehele bolwerk een natuurstenen zitrand geintroduceerd. De rand versterkt de hoofdvorm en verzorgt in het avondbeeld, middels in de natuursteen opgenomen verlichtingsarmaturen, de aanlichting. Hiernaast is een corten-stalen trap naar de kruin van de omwalling geintroduceerd. De trap ontsluit de tribune en de wandelpaden over de wallen. De tweede fase zou een tweede trap en een verplaatsing en opwaarding van de tribune omvatten, zodanig dat het Muiderslot een betekenis krijgt als decor van de theatervoorstellingen en de tribune beter geëxposeerd is op de zon. Ten behoeve van de parkeerfunctie, die het bastion wordt toegedicht bij bijzondere feestelijkheden in een van de ridderzalen, is het maaiveld onder profiel gebracht, stevig gefundeerd en gedraineerd en opnieuw ingezaaid met een stevig grasmengsel; in goed Duits ‘Schotterrase’. Als extra element is op het bastion een meerstammige notenboom geïntroduceerd. Deze geeft in het uiteindelijke beeld de gewenste diepte aan het decor.

Met deze herinrichting is het Theaterbastion klaar voor de ridderspelen en roofvogelshows, die hier worden gegeven. Door de parkeerfunctie in de avonduren blijft gelijkertijd het historische groene beeld behouden.