herinrichting Markt Nunspeet in volle gang

3 juni 2013
Na de herinrichting van de Dorpstraat in 2009 is de gemeente Nunspeet in het voorjaar van 2013 gestart met de realisatie van de herinrichting van de Markt en de omgeving van het gemeentehuis. Hiermee krijgt het centrum van de kern een forse kwaliteitsslag en wordt het winkelgebied aantrekkelijker en leefbaarder voor bewoners en bezoekers. MTD landschapsarchitecten stelde in opdracht van de gemeente Nunspeet het ontwerp op voor de Dorpsstraat en de Markt en werkte dit uit in technische tekeningen en een bestek.
Belangrijke inzet van het herinrichtingsplan is het streven naar een centrum met een authentieke en dorpse sfeer. Cruciale ingreep voor de Markt is hierbij het autovrij maken van het plein en het vergroten van de verblijfskwaliteit. In ruimtelijke zin wordt hiertoe, vrij van de wanden van het plein, een natuurstenen pleinvlak geïntroduceerd, gerealiseerd in kleinplaveisel. Het vlak wordt opgesloten door een brede natuurstenen band en aan de zijde van het gemeentehuis begeleid door een lage beukenhaag, welke het profiel van het historische Kerkepad markeert. Achter deze haag is ruimte gelaten voor de trouwstoet en zes à zeven langsparkeerplekken.

Op het plein zijn in een schijnbaar willekeurig verband bomen geïntroduceerd van een verschillend sortiment. Aan de zijde van de Dorpsstraat wordt de rand van het plein gemarkeerd door een lange houten bank en een fontein. De ronde fontein ligt in het pleinvlak en in de natuurstenen rand is de spreuk gegraveerd: 'wateris●waterwas●waterkomt', het resultaat van een door de gemeente Nunspeet geïnitieerde prijsvraag. Er ontstaat hier een aantrekkelijke ontmoetingsplek in de zon met zicht op het plein, de fontein en de Dorpsstraat.

De randen van het pleinvlak worden in gebakken klinkers gerealiseerd met een lijnvormige afwatering in natuursteen. Hier is de verlichting opgelost en zijn de fietsenrekken gesitueerd. De horecaondernemers, die in de wanden van het plein een pand hebben, wordt de mogelijkheid geboden om zowel een terras aan de gevel, als op het plein uit te baten.
De totale kosten van de realisatie van het project herinrichting Markt (en omgeving) bedragen circa 1,5 miljoen euro. De werkzaamheden zijn afgerond voor de zomer van 2013, dan kunnen de inwoners van Nunspeet gaan genieten van hun nieuwe centrum!