MTD viert 15-jarig bestaan!

22 mei 2013
Vandaag 22 mei 2013 bestaat MTD landschapsarchitecten 15 jaar. 15 jaar geleden maakten Frank Meijer, Han Thijssen en Ruud Dubbeld vanuit Buys & van der Vliet de doorstart met een ontwerpbureau voor de buitenruimte in de meest brede zin. En vanaf dat moment heeft het bureau gewerkt aan ontwerpen voor zowel het landelijk als het stedelijk gebied; op diverse schaalniveaus. De opgaven betroffen stedenbouwkundige plannen, de inrichting van straten, pleinen en meer landschappelijke opdrachten als parken, landgoederen, tuinen en infrastructurele projecten. De ontwerpstijl is door de jaren heen te omschrijven als robuust, helder, Hollands en tijdloos, waarbij de grote lijn bevestigd wordt middels zorgvuldig uitgewerkte details; ontwerpen zijn functioneel en rijk aan onverwachte gebruiksmogelijkheden. De ‘genius loci’, de karakteristieke ruimtelijke kenmerken en ontstaansgeschiedenis van een plek, vormen voortdurend een essentiële inspiratiebron; hiermee krijgen de ontwerpen een duurzame basis en sterke plekgebonden identiteit. Maar steeds heeft MTD ook gewerkt vanuit een bewustzijn van de geschiedenis van het bureau. Omstreeks 1954 vestigde Pieter Buys zich als landschapsarchitect in ‘s-Hertogenbosch. In de eerste jaren samenwerkend met ondermeer Hans Warnau en Bob van der Vliet binnen Buys & Van der Vliet. Vanuit deze historie kijkt het bureau trots terug op 15 jaar van bijzondere projecten, waarvoor ook een aantal onderscheidende prijzen en nominaties in de wacht zijn gesleept. Om een aantal recente te noemen: de Koemarkt in Purmerend, waarvoor het bureau de Welstandsprijs Noord-Holland en de Bouwpluim 2011-2013 ontving, de Hessenberg te Nijmegen (i.s.m. AWG architecten en BIQ architecten), waarvoor de Architectuurprijs Nijmegen werd toegekend en het bureau genomineerd werd voor de Mies van der Rohe Prijs 2013, het landschappelijke masterplan voor de BP Europoort aan de d’Arcyweg te Rotterdam, waarvoor de Rotterdamse Architectuurprijs / Havenbeeld 2011 en de Green Building Award in ontvangst werd genomen en het inrichtingsplan voor het centrum van Venraij, waarvoor de gemeente Venraij de Falco Award 'beste openbare ruimte 2012' kreeg toegekend.
En het is waardevol om een aantal recente bijzondere en grensverleggende projecten te kunnen noemen, waar onder de Groene Loper TU Eindhoven, de omgeving van de Glazen Boerderij in Schijndel (i.s.m. Winy Maas / MVRDV), de Stadswalzone van ’s-Hertogenbosch (i.s.m. Studio Leon Thier, Van Roosmalen Van Gessel architecten) met de spraakmakende parkeergarage, de terreinen van het Museumkwartier in het hart van de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch  (i.s.m. Bierman Henket architecten), de omgeving van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch (i.s.m. EGM architecten), het Bidboek voor de Floriade 2022 in Amsterdam en Park Moerenburg in Tilburg met de nu al beroemde cortenstalen herleving van Huize Moerenburg. Letterlijk grensverleggend zijn een aantal buitenlandse projecten, waaraan het bureau momenteel werkt, zoals de eco-resorts in Ethiopië en Rwanda.

Het bureau dankt al haar opdrachtgevers, partners, adviseurs, volgers, critici en fans voor hun voortdurende en zeer gewaardeerde support gedurende de afgelopen 15 jaar en ziet haar toekomst vol vertrouwen tegemoet.