avontuurlijke plannen voor de IJzeren Man

25 april 2013
Met aangenaam lenteweer werd afgelopen zondag 21 april 2013 het zomerseizoen van Strandbad de IJzeren Man geopend. Sinds 1930 is de zandwinplas met haar bosrijke omgeving een trekpleister voor dagrecreatie, zeilen en zwemmen. Zondag stond de IJzeren Man in het teken van drakenbootraces, waarbij acht teams in Chinese boten streden om de overwinning. Tevens presenteerde Fitt-Outdoor zich als de nieuwe exploitant en beheerder van het Strandbad. Zij hebben met de door hun, in samenwerking met MTD landschapsarchitecten en Buro Koek, opgestelde Ontwikkelingsvisie de door de gemeente Vught uitgeschreven aanbesteding gewonnen. Centrale ambitie hierbij is om de recreatieve positie van de IJzeren Man te versterken.

Immers hoofddoel is dat het strandbad zich gaat ontwikkelen als recreatieve poort voor het achterliggende Groene Woud en brandpunt van activiteit binnen de Groene Delta.
De IJzeren Man krijgt als recreatief knooppunt een upgrade door de combinatie met natuurbeleving. Het terrein zelf zal een opknapbeurt krijgen; de entree wordt verplaatst naar een beter zichtbare plek en er komt een informatiepunt. Een lange, brede pier vormt een nieuwe wandelpromenade. De originele bouwplannen uit 1938 dienen hierbij als belangrijke inspiratiebron. Fitt-Outdoor, een bedrijf gespecialiseerd in teambuilding en groepsuitjes, gaat op het terrein allerlei aan natuurrecreatie gerelateerde programma’s realiseren. Zoals  een avontuurlijk klimbos, een mountainbikeroute, fietsverhuur, speeltuinen voor diverse leeftijdgroepen en een heuse verhalenboom. Het meest tot de verbeelding sprekende plan is de ontwikkeling van een ‘boomkronenpad’, waarbij een ieder tussen de boomtoppen kan wandelen en vanaf een uitkijktoren kan genieten van verre zichten op de St. Jankathedraal. De komende tijd gaan de partijen aan de slag met de concretisering en uitwerking van de in de Ontwikkelingsvisie neergelegde ideeën. Meer informatie en alles over het bezoeken van de IJzeren Man is te vinden via de website van Fitt-Outdoor.