oer-Hollandse eik markeert begin boomaanplant Groene Loper TU/e

7 februari 2013
Met het planten van een oer-Hollandse zomereik van 7,8 ton is de aanplant van bomen op de Groene Loper vandaag gestart. De komende week volgen zo’n acht andere eiken, waarvan sommige zelfs zo’n veertien ton wegen. Eiken van die grootte worden nauwelijks in Europa geleverd.

Daar zweeft ‘ie dan bij het Auditorium boven een gat van zo’n tien vierkante meter: een joekel van bijna acht ton, meer dan negen meter hoog. Het heeft nog aardig wat kruim gekost om de grond goed voor te bereiden; de onderlaag bleek behoorlijk hard en die moest worden doorbroken zodat de wortels dadelijk voldoende groeiruimte hebben.

Frank Meijer van MTD landschapsarchitecten vertelt dat heel bewust gekozen is voor de zomereik. “Een oer-Hollandse, robuuste boom, die hier prima in het landschap past en bestand is tegen het Nederlandse klimaat. Omdat jullie hier zulke hoge gebouwen hebben, moesten we ook wel grote bomen hebben. Ik kan wel zeggen dat dit zowat de grootste eiken in Europa zijn die je kunt planten.”

In totaal worden in fase één van de Groene Loper dertien grote eiken geplaatst, waarvan er vier enorm zijn; dat wil zeggen tegen de twintig meter bij plaatsing en zo’n veertien ton zwaar.  Die grootste eiken zijn inmiddels al uit de grond bij de Duitse kwekerij Baumschulen Lappen, die net over de grens bij Venlo zit. Maar die giganten kunnen momenteel nog niet goed vervoerd worden. De vrees bestaat dat de dieplader nu te ver in de drassige grond zou zakken.

'De hele operatie, inclusief vervoer, plaatsen en onderhoud van de bomen, kost zo’n anderhalve ton,' laat ing. Boudewijn Elmans (projectmanager Dienst Huisvesting) weten.  De bomen vergen behoorlijk wat onderhoud. Saillant detail van Teije de Haan van de kwekerij: “ De eerste twee jaar kan ongedierte overlast veroorzaken. Middelen met knoflook daarin kunnen mogelijk helpen, dus wie weet komt er nog knoflook in de boom.”

Eerder is vijver in ere hersteld en zijn voorbereidingswerkzaamheden gedaan voor de groene aanplant. Als het meezit, is de campus tegen de zomer stukken groener. Lees meer over de Groene Loper in het Groene Loper dossier.



foto: Bart van Overbeeke