drukbezochte start ontwerpproces herinrichting centrum Ermelo

24 januari 2013
Het centrum van Ermelo gaat velen aan het hart. Dit bleek tijdens de drukbezochte startbijeenkomst in het gemeentehuis van Ermelo op 16 januari jongstleden. De avond gaf het startsein voor het ontwerpproces voor de herinrichting van de openbare ruimte van het centrum van Ermelo. Deze strekt zich uit van het Weitje in het westen tot het stationsplein in het oosten en omvat tevens het plein bij molen de Koe, het Pauwenplein en het Raadhuisplein. MTD landschapsarchitecten heeft middels een aanbesteding de opdracht verworven. De opgave vraagt een compact ontwerpproces, waarbij gestreefd wordt in mei een gedragen ontwerp te presenteren.

Door gemeente Ermelo was gekozen de avond in twee delen op te splitsen vanwege het 1,5 kilometer lange plangebied. Dit was door de hoge opkomst een zeer goed idee: beide sessies zat de zaal vol. De brede kennismakingsavond diende om bewoners, ondernemers en belangstellenden kennis te laten maken met de visie van MTD landschapsarchitecten en eenieder de kans te geven de eerste raadgevingen en opmerkingen mee te geven aan het ontwerpteam.

Ruud Dubbeld had met beide wethouders en het projectteam van gemeente Ermelo besloten gelijk een eerste ‘verkennend schetsontwerp’ te presenteren. Doel was om de visie te toetsen in een handgetekende plattegrond, welke werd vergezeld door drie schetsmatige visualisaties. Bijvoorbeeld de voorgestelde ingreep in het kernwinkelgebied kon op veel bijval rekenen. Het structuren van bomen, straatmeubilair en bankjes op een natuurstenen strip in het midden van de winkelstraat maakt gevels en etalages meer zichtbaar. Dit laatste biedt kansen voor de winkeliers, echter vragen vele gevels om het aanpassen van de nogal overheersende reclame. MTD landschapsarchitecten zal parallel in het ontwerpproces samen met betrokkenen een beeldkwaliteitplan voor architectuur, reclame en uitstallingen opstellen: dit biedt praktische handvatten om tot de gewenste kwaliteitsslag te komen.

Gezien de belangstelling zal het ontwerpproces in Ermelo de komende tijd de gemoederen positief blijven bezighouden. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en de data van de komende uitgebreidere ontwerpavonden en de excursie via de website van gemeente Ermelo.

www.beterermelo.nl.