Dorpscentra varen wel bij herinrichting van de openbare ruimte

3 oktober 2012
Herinrichting van centra van dorpen en steden geeft niet alleen een prettige verblijfskwaliteit, maar heeft wel degelijk een positief effect op de lokale economie. Kleine kernen zien in deze tijden van crisis juist mogelijkheden voor het verbeteren van hun economische positie door het herinrichten van de openbare ruimte. Gemeente en ondernemers slaan vaak de handen in een om gelden te vinden voor de herinrichting. Dit najaar hebben de kernen Asten, Eerbeek en Epe MTD landschapsarchitecten gevraagd voor het maken van een ontwerp voor de herinrichting van hun centrumgebied. MTD landschapsarchitecten heeft de kennis in huis voor zowel ontwerp, bestek en uitvoeringsbegeleiding tot na de oplevering.

 

 

Het blijkt dat landschapsarchitectuur niet alleen maar hoeft te kosten, maar wel degelijk geld oplevert. Een rendement op korte termijn: de kwaliteit van de openbare ruimte gaat samen op met een verbetering van het ondernemersklimaat.  Met een mooi dorpscentrum volgt een verbetering van de economische positie van het dorp door toename van de aantrekkelijkheid voor  publiek en het verlengen van de verblijfsduur van bezoekers. Hier profiteren  onder andere horeca en winkels van. Dit blijkt uit ervaringen van de gemeente Venray na het herinrichten van hun centrum door MTD landschapsarchitecten.  Andere voorbeelden waar positieve ervaringen zijn opgedaan zijn Wijchen, Bergeijk en Nunspeet.
De methodiek voor het ontwerpen van de openbare ruimte van MTD landschapsarchitecten slaat aan bij dit type projecten: het benutten en versterken van de ‘genius loci’ oftewel karakteristieken van de plek, een actieve participatie van bewoners en ondernemers, een robuuste en tijdloze inrichting. Tevens speelt duurzaamheid een belangrijke rol: bijvoorbeeld op de markt van Bergeijk is alle bestrating hergebruikt. Op deze manier wordt voor elk dorp een uniek ontwerp gemaakt, wat snel een plek vindt in het ‘geheugen van het dorp’ en een opleving van het dorpsleven betekent.

 

Kijk hier voor informatie over de herinrichting van het centrum van Venray.