boekpresentatie 'Moerenburg in veelvoud'

11 september 2012
Zondag 9 september 2012 was de jaarlijkse open monumentendag . In Tilburg werd op deze dag het boek 'Moerenburg in veelvoud, Een historische buitenplaats in Tilburg herleeft' gepresenteerd. Wethouder Marieke Moorman (Monumenten, Natuur en Landschap) overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan de heer Johan van den Hout, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant (Ecologie, Natuur en Landschap). Aanleiding is de dit jaar gereed gekomen reconstructie van Huize Moerenburg. De hoeve, die in de veertiende eeuw in het gebied werd gebouwd, diende onder meer als pastorie voor de pastoors van Enschot en Tilburg en eindigde als deftige buitenplaats. In 1750 werd de hoeve gesloopt.

 

 

De reconstructie van Huize Moerenburg is ontworpen door MTD  landschapsarchitecten.  Op de plek van de in 2005 aangetroffen funderingen van Huize Moerenburg is een cortenstalen constructie geïntroduceerd, die refereert naar het barokke huis zoals dat is afgebeeld op een schilderij uit 1700. Het hellende voorplein, de wijkende gevels en hellende vloer verwijzen naar het vervreemdende, vertekende perspectief in het schilderij. Het voorplein krijgt  een nieuwe betekenis, doordat staand bovenaan de trappen, een prachtig zicht ontstaat over de rietvelden van de helofytenfilters. Zij vormen een echo van de  monumentale baroktuin.  

Op de rand van het plein, grenzend aan de trappen, zijn in de natuursteen gegraveerde afbeeldingen van  vondsten bij de opgravingen opgenomen.  Rond het huis worden de oorspronkelijke omgrachting, de bruggen en sokkels teruggebracht. Het totale gebied krijgt een semi-openbaar karakter en een nieuwe betekenis als Tilburgse Poort van het Groene Woud en decor voor allerlei artistieke en culturele uitingen; informatie, natuur en educatie gaan hand in hand met kunst en cultuur.