Selectiecommissie Floriade 2022 op grote hoogte in Amsterdam

11 september 2012
Op 29 augustus heeft de Selectiecommissie, onder leiding van de heer Zachariasse, een bezoek gebracht aan Amsterdam om een goed beeld te krijgen van de Amsterdamse plannen voor de Floriade in 2022. Op deze dag kreeg de Selectiecommissie de kans om uitgebreid het beoogde terrein te verkennen, planuitleg en vragen te bespreken en kennis te nemen van nieuwe visualisaties van het plan. MTD landschapsarchitecten is samen met gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor het ontwerp en het opstellen van het Bidboek.

De middag bevatte een aantal verrassende onderdelen: na een welkom door gastvrouw Noraly Beyer en planuitleg door Charlotte Buys (dRO) in het Bijlmerparktheater, verkende de Selectiecommissie het beoogde terrein in elektrische tuktuks. Door het situeren van de Floriade in bestaand stedelijk gebied kan optimaal van aanwezige voorzieningen en (groen en water-)structuur gebruik gemaakt worden. Veel elementen zijn immers al aanwezig in het gebied, zoals optimale ontsluiting met auto en openbaar vervoer.
Om een en ander te verduidelijken en de mogelijkheden van het plan de visualiseren heeft MTD landschapsarchitecten een aantal visualisaties van het plan uitgedacht. Deze visualisaties bieden zicht op het ‘nieuwe land’ wat zal ontstaan op het dek boven snelweg A9, welke wordt geflankeerd door een Verticale Kas. Naast deze toren is in de plannen ook een ‘Horizontale Kas’ voorzien, die als een glazen toegangspoort van de stad over de Gaasperdammerweg wordt gebouwd. Deze glazen toegangspoort wordt het icoon van de Amsterdamse Floriade in 2022 en verbindt het Bijlmerpark met het nieuwe land en het Centraal Park Gaasperdam. Wethouder Ossel (Groen): 'De Floriade in Amsterdam wordt een belangrijke schakel tussen tuinbouw en stad. Deze kas staat daarvoor symbool.'
De gepresenteerde visualisaties kwamen tot leven toen de hele Selectiecommissie op de hoek van het plangebied, ter hoogte van de Verticale Kas, in een schaarhoogwerker 35 meter de lucht in is getild. Vanaf deze hoogte kreeg eenieder een prachtig overzicht over de locaties waar over tien jaar de internationale tuinbouwsector zich kan presenteren aan het publiek. Kracht van het Floriadeplan is immers de vele beschikbare ruimte binnen de bestaande stad.
Aan het eind van de rondleiding reden de Tuk Tuk's het stadion ArenA binnen tot aan de rand van de grasmat. Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA, ontving de commissie in wat hij noemde de grootste kas van Nederland. De ArenA heeft recent nog de prijs gekregen van de beste grasmat van Nederland. De techniek waarmee het gras wordt onderhouden wordt inmiddels in de grote stadions over de hele wereld verkocht. Volgens Henk Markerink een symbool voor de Amsterdamse innovatiekracht en handelsgeest.

Wethouder Freek Ossel dankte de commissie voor het bezoek aan Amsterdam: 'De tuinbouwsector is een belangrijke economische pijler voor Nederland en kent de grootste exportmarkt van het land. Ook voor de regio Amsterdam is de tuinbouwsector van grote betekenis. Food & Flowers is één van de zeven economische sectoren in de Metropoolregio Amsterdam, met topinstellingen op het gebied van research & development en onderwijs. We werken daarin ook samen met de provincie Noord-Holland en de Greenports Noord Holland Noord en Aalsmeer. Al met al vormt de Floriade in Amsterdam een belangrijke schakel tussen tuinbouw en stad op het gebied van onderwijs en onderzoek, arbeidsmarkt en werkgelegenheid en een duurzame economie.' De Selectiecommissie van de Nationale Tuinbouwraad heeft inmiddels alle vier deelnemers bezocht en brengt in de loop van september een advies uit waarna de NTR op 7 oktober bekend zal maken wie de Floriade van 2022 krijgt toegewezen.

meer informatie is te hier te vinden!