Bidboek Floriade 2022 Amsterdam aangeboden aan Tuinbouwraad

4 juli 2012
Het is zover: het bidboek van gemeente Amsterdam voor het organiseren van de Floriade in 2022 is aangeboden. De gemeente Amsterdam, stadsdeel Amsterdam-Zuidoost en MTD landschapsarchitecten hebben met provincie Noord-Holland, Greenport Aalsmeer, Greenport Noord-Holland-Noord en vele marktpartijen een wervend boek samengesteld. Op dinsdag 3 juli overhandigden Burgemeester Eberhard van der Laan en Commissaris van de Koningin Johan Remkes dit bidbook aan de voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad, de heer Nico Koomen.

Sinds lange tijd is MTD landschapsarchitecten betrokken bij het initiatief voor een Floriade in het bestaande stedelijk gebied van Amsterdam-Zuidoost. Zowel met de thematiek van tuinbouw in de bestaande stad als met het ontwerpen van een wereldtentoonstelling heeft MTD ervaring. Minke Mulder heeft (samen met Claire Oude Aarninkhof) een afstudeeronderzoek gedaan naar het implementeren van groente- en fruitteelt in de stad Amsterdam, wat vorm heeft gekregen met een ontwerp voor het toekomstig park op de A9. Dit wervend perspectief heeft de afgelopen jaren als inspiratie gediend om partijen te motiveren voor een Floriade in Amsterdam Zuidoost. MTD was bovendien eerder betrokken bij het opstellen van het bidboek voor Floriade Drechtsteden 2012. In januari 2012 werd Amsterdam uit 7 kandidaten geselecteerd voor het opstellen van het definitieve bidboek.

De Floriade in Amsterdam in 2022 heeft een nieuwe stijl. Geen afgesloten terrein met één ingang, maar een evenement wat is ingebed in de bestaande stad en gebruik maakt van de stedelijke voorzieningen en infrastructuur. Het ontwerp is uitgangspunt voor het gezamenlijk opstellen en aanleggen van alle onderdelen van de Floriade in de komende 10 jaar, tot aan de show in 2022 en daarna. Hiermee geeft de Floriade een impuls aan de kwaliteiten van Amsterdam Zuidoost als duurzaam leefgebied; een laboratorium voor innovaties op het gebied van tuinbouw, gezondheid, duurzaamheid, wonen, werken, recreatie en groene openbare ruimte. De Floriade is het podium om die innovatie aan de rest van de wereld te tonen. Producent en consument worden direct verbonden. Kern van de bid is de totstandkoming van vele onconventionele coalities tussen marktpartijen uit zowel het Amsterdamse bedrijfsleven,  de tuinbouwsector, de creatieve sector, maatschappelijke organisaties en bewoners.

De ruimtelijke basisgedachte voor de Floriade is een route, waarin start en finish samenvallen. Deze route verbindt een carré van vier themavelden: het veld ‘Stad’ met Arenaboulevard en winkelcentrum, het veld ‘Park’ (het Bijlmerpark), het veld ‘Nieuw Land’ bovenop de toekomstige dek van de A9 en tenslotte het veld ‘Bedrijven’ (Amstel III). De plekken waar twee velden elkaar ontmoeten worden gemarkeerd door iconen; de bestaande ArenA en Bijlmerparktheater en de geïntroduceerde Staande en Liggende  Kas. Binnen dit raamwerk is alle ruimte om de tuinbouw zichtbaar te maken, nieuwe samenwerkingen te genereren en een hoogwaardige leefomgeving te ontwerpen.

De voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad, de heer Nico Koomen, was onder de indruk van de dynamiek en positieve energie die in Amsterdam op gang is gekomen bij het opstellen van het bidbook. De critici die beweren dat stad en land niets met elkaar te maken hebben, slaan volgens de heer Koomen de plank helemaal mis. De voorzitter van de NTR is blij met de ambities van Amsterdam en van de Amsterdam Economic Board, die ‘Food en Flowers’ tot kroonjuwelen heeft gekozen. Dus ongeacht of aan Amsterdam de Floriade zou worden gegund in oktober 2012, zal het bidboek voor Amsterdam Zuidoost een wervend perspectief zijn voor een productieve toekomst.

Meer informatie is te vinden op de website van de Floriade 2022 Amsterdam.

download Bidboek