MTD ontwerpt met bewoners en ondernemers het August Allebéplein Amsterdam

2 juli 2012
MTD landschapsarchitecten is op 31 mei jongstleden rechtstreeks gekozen door bevolking en bewoners voor het ontwerp en participatietraject voor de herinrichting van het plein en woon- en winkelgebied in Stadsdeel Nieuw-West. Na de verkiezingsavond heeft op 18 juni de eerste klankbordgroep plaatsgevonden, met als thema “kennismaken”.

Het August Allebéplein gaat veranderen. Het moet weer het bruisende hart van de kleurrijke wijk Overtoomse Veld worden en hiervoor is vernieuwing nodig, aldus Stadsdeel Nieuw-West. Op 31 Mei werd de aftrap gegeven voor het participatietraject van het August Allebéplein, dat moet leiden tot een geheel vernieuwd plein dat aansluit bij de wensen van alle belanghebbenden. Omwonenden en lokale ondernemers zullen in het proces betrokken worden en worden op verschillende momenten in het traject om hun mening en input gevraagd. Te beginnen bij de keuze voor de landschaparchitect: wie moet dat plein straks vorm gaan geven? Drie gerenommeerde ontwerpbureaus hebben zich op een goedbezochte avond gepresenteerd aan bevolking en ondernemers. Iedereen heeft daarna gestemd, waarbij MTD landschapsarchitecten als winnaar uit de bus kwam. Ruud Dubbeld: “We gaan dit plein samen met u ontwerpen door eerst kennis te maken met elkaar en met de wijk. We willen het geheugen van deze plek gaan gebruiken: bijzondere verhalen, mensen en de dingen waar je trots op kunt zijn. Daarna gaan we samen schetsen en schuiven, samen ontwerpen en uiteindelijk: samen feestvieren.”

 

Voortvarend is gestart met het proces: de eerste klankbordgroep heeft inmiddels plaatsgevonden. Centraal stond het kennismaken met elkaar, met de veranderingen die op het plein gaan plaatsvinden en de kennismaking met de thema’s die een rol spelen bij het ontwerp van openbare ruimte. Het gaat om bijvoorbeeld wonen, verblijven, groen, water en veiligheid.  Na deze inleiding ging iedereen naar buiten voor een rondje over het plein met de opdracht om goed om zich heen te kijken. Wat is er mooi? Wat moet er absoluut weg? Welke functies mist het plein nog? Soms was het wat lastig om voor te stellen hoe het plein er precies uit komt te zien, omdat er nog veel gebouwd gaat worden. Om te laten zien waar precies de nieuwe gebouwen komen had MTD markeerpalen meegenomen om de nieuwe openbare ruimte zichtbaar te maken. Na de wandeling kwam er een goede discussie op gang. Bijna iedereen was het eens over dat er nu te veel bomen staan die bovendien rommelig zijn neergezet. Ook het aantal zitmogelijkheden is op het huidige plein wat aan de overdadige kant. Over dat er wellicht iets met het thema water gedaan gaat worden is iedereen het eens.

 

Wat gaat er nu gebeuren? 9 juli is de volgende klankbordgroepbijeenkomst: “ontwerpen”. De bijeenkomst zal beginnen met een busexcursie. Ruud Dubbeld: “Belangrijk is het kennismaken met elkaar en het samen naar andere pleinen gaan kijken: wat werkt er wel en niet en waar voelen we ons thuis bij? Deze resultaten nemen we vervolgens mee in het planontwerp.” Na de excursie zal door iedereen de pen of maquetteonderdelen ter hand worden genomen. Met de resultaten van deze workshop zal MTD landschapsarchitecten een of meerdere ontwerpvoorstellen opstellen gedurende de zomer, planning is om het ontwerp af te ronden in september 2012.

 

Volg de ontwikkelingen rond het Allebéplein ook op Facebook (Allebeplein020)!