MTD levert bijdrage aan congres Street-Days

21 juni 2012
MTD landschapsarchitecten leverde een grote bijdrage aan het op 14 en 15 juni 2012 in de Waag te Leiden gehouden congres Street-days; een tweedaags ‘crossroads’ event voor landschapsarchitectuur en openbare ruimte. Het evenement werd georganiseerd door Streetlife in samenwerking met en de NVTL, de bond voor Nederlandse tuin- en landschapsarchitecten. Street-days is een uniek evenement en biedt aan de congresganger een combinatie van een congres, workshops, een presentatiewedstrijd en tentoonstelling. Het congres bestond uit drie onderdelen: Street-Seminar, Street-innovation en Street-pitch. De bijdrage van MTD landschapsarchitecten bestond uit een lezing van Frank Meijer op de Street-Seminar over ‘the typology of Dutch squares’. Daarnaast verzorgde Minke Mulder van het bureau een workshop over stadslandbouw.


Street-Seminar
Op de Street-Seminar hielden vijf internationaal gerenommeerde sprekers een lezing over landschapsarchitectonische en stedenbouwkundige thema’s. Frank Meijer sprak over de typologie van Nederlandse pleinen. Andere sprekers waren de internationaal gelauwerde stedenbouwkundige Joan Busquets van BAU-Barcelona, voormalig hoofd van de afdeling Planologie van de gemeente Barcelona en vooral bekend van het ontwerp van de openbare ruimte voor de Olympische Spelen in 1992. Neil Matisson van LDA Design uit Londen sprak over zijn werk aan de Olympic Parklands in Londen, waar dit jaar de Olympische Spelen plaatsvinden. De lijst van sprekers werd gecompleteerd door Matthias Funk van Scape Landschaftarchitekten uit Düsseldorf, Enrique Ibãnez González van West8/Urban Matters en Thomas Richez van Richez Associés uit Parijs.

 

Street-innovation
Op 14 en 15 juni gaven tal van landschapsarchitecten, ingenieurs en onderzoekers, workshops van elk 90 minuten. Deze op de praktijk gerichte bijeenkomsten behandelden onderwerpen als stadslandbouw, het duurzaam inrichten van winkelstraten en architectonische daktuinen. Ook kwamen groeiplaatsen voor stadsbomen, duurzame fietsbruggen en bijzondere begraafplaatsen aan bod. Tot de specialisten die de workshops leiden horen onder anderen Erwin Reinhard, boomtechnicus bij de Nationale Bomenbank, Henk Vlijm van Optigroen en landschaps- en begraafplaatsarchitect Ada Wille.
Minke Mulder als landschapsarchitect verzorgde tezamen met Francesca Miazzo van onderzoeksinstituut CITIES (Farming the City) een workshop over stadslandbouw. Minke Mulder heeft met haar docteraalstudie aan de Universiteit Wageningen ‘Productive Urban Landscapes’ een ontwerponderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de implementatie landbouw in de stad en meer specifiek in Amsterdam (http://productive-urban-landscapes.blogspot.com). Francesca Miazzo is voorzitter van CITIES. CITIES is een onderzoeksinstituut voor ‘urban observers and explorers around the world’. Sinds 2010 runt CITIES ‘Farming the City’: een platform over stadslandbouw in Amsterdam. Bij dit platform zijn vele locale initiatieven aangesloten en kunnen vraag en aanbod elkaar vinden. Francesca Miazzo sprak in de workshop over de dagelijkse praktijk van het onderzoeksinstituut;, over de kansen en problemen, het koppelen van productie aan transport, verpakking en consumptie en het managen van betrokkenheid en publieksparticipatie (http://www.citiesthemagazine.com en http://www.farmingthecity.net). In de workshop wordt deze kennis gelijk toegepast om de potenties van stadslandbouw voor Leiden te bepalen.