ELCA excursie naar Jeroen Bosch Ziekenhuis

29 mei 2012
Op zaterdag 12 mei 2012 bezocht een grote groep van nationale en internationale leden van ELCA (European Landscape Contractors Assosiation) het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) als onderdeel van een vierdaags programma dat werd georganiseerd door de Nederlandse vereniging van Groenvoorzieners (VHG).

De deelnemers uit 8 landen, waaronder Japan, hadden een boordevol programma met zowel inhoudelijke als cultuurlijke aspecten van 10 t/m 13 mei 2012. De donderdag was ingericht met lezingen en de vrijdag werd ingevuld met een uitgebreid bezoek aan de Floriade. De zaterdag was vooral ingericht om projecten te bezoeken; na een particuliere tuin in Waalre en een aantal openbare pleinen in Eindhoven, was het ’s middags tijd voor een semi-openbaar zorgproject. Ruud Dubbeld en Erik van den Akker, respectievelijk de landschapsarchitect en de technisch projectleider leidde de deelnemers in twee groepen rond langs de patiotuinen, door de zuidelijke ecozone, langs de verschillende revalidatietuinen om uiteindelijk te eindigen op het grote entreeplein met speciaal voor dit project ontworpen dubbelzijdige zitbanken, fontein en rokersabri.

Het JBZ is inmiddels een jaar in gebruik en er kan gesteld worden dat het ziekenhuis inmiddels optimaal functioneert, zowel binnen als buiten. Cijfers tonen een stijgende lijn van cliënten en terrein, tuinen en patio’s oogsten niets dan lof. Ontworpen vanuit een aantal heldere principes is de terreininrichting zowel esthetisch als functioneel gezien zonder meer een geheel geworden wat het ontwerpteam JBZ voor ogen had. Ook technisch en financieel blijkt het project geslaagd. Het gehele project is binnen de vooraf vastgestelde budgetten gerealiseerd. Belangrijke factoren daarvoor waren de flexibele, praktische en doelmatige instelling die MTD hanteert in haar processen. Ook het feit dat het bedrijf zowel invulling geeft aan het ontwerp, maar met haar civieltechnische ook direct kan inspringen op de technische en financiële uitdagingen, maakt dat MTD een pragmatische partij is waarmee graag wordt samengewerkt.