opening landschap Moerenburg te Tilburg

16 mei 2012
Donderdag 10 mei 2012 werd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Waterschap De Dommel, Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie door wethouder Marieke Moorman van de gemeente Tilburg landschapspark Moerenburg officieel geopend.

Na de officiële handeling werd samen met bewoners uit het gebied, adviseurs en architecten een rondrit met een touringbus gemaakt door het gebied, waarbij onder andere werd uitgestapt bij de door MTD landschapsarchitecten ontworpen en nieuw gerealiseerde herinnering aan Huize Moerenburg. Via de ’tuin’ van Huize Moerenburg werd de wandeling voortgezet naar het nieuwe helofytenfilter. Te midden van deze omgeving van water en riet, ligt het voor bezoekers toegankelijke, door Arjan Karssen vormgegeven, waterpaviljoen als rust- en uitzichtplek. De opening werd afgesloten met een borrel bij Buitenom, een uitspanning in het gebied. Wethouder Marieke Moorman sprak hier een dankwoord uit naar allen, die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de diverse onderdelen van Landschapspark Moerenburg.

MTD landschapsarchitecten realiseert met landschapspark Moerenburg een heel bijzonder project. Moerenburg is met haar industriële bouwwerken en cultuurhistorische patronen en elementen op te vatten als een ‘objet trouvé’ dat met een culturele en recreatieve invulling een (her)nieuw(d)e betekenis krijgt. De unieke ligging van het gebied tussen stad en buitengebied met de waterzuiveringsinstallatie aan de stadszijde en Huize Moerenburg aan de zijde van het buitengebied van het Nationale Landschap het Groene Woud, vormt hierbij een belangrijk aangrijpingspunt. MTD landschapsarchitecten kreeg in dit licht in 2007 van de gemeente Tilburg en het Waterschap de Dommel opdracht tot het opstellen van een inrichtingsplan voor het gebied.

De waterzuiveringsinstallatie en Huize Moerenburg zijn middels twee monumentale assen verbonden. Op de plek van de aangetroffen funderingen van Huize Moerenburg is  in samenwerking met Paul de Kort, Joost van Hezewijk en Ed Kooiman een cortenstalen constructie ontworpen, die herinnert aan het barokke huis, zoals dat is afgebeeld op een schilderij uit 1700. Het hellende plein en de wijkende gevels verwijzen naar het vervreemdende, vertekende perspectief in het schilderij. Een kopie van het oorspronkelijke schilderij is uitgehakt in een enorme granieten plaat, die bij de poort van Huize Moerenburg ligt. Vanaf het huis en het plein heb je een prachtig uitzicht over het helofytenfilter; de echo van de barokke tuin van Huize Moerenburg. In de tuin vind je ook de op het schilderij te vinden sokkels en eindmotief van de tuin, een folly, allen uitgevoerd in cortenstaal.

Het totale gebied heeft een semi-openbaar karakter en nieuwe betekenis als Tilburgse Poort van het Groene Woud en decor voor allerlei artistieke en culturele uitingen; informatie en natuureducatie gaan hand in hand met kunst en cultuur.