MTD wint aanbesteding voor sportpark Amstelhoef te Oss

15 mei 2012
In een team met C.S.C. Ceelen Sport Constructies B.V., Hendriks Bouw en Ontwikkeling en Visser Bouwman architecten heeft MTD landschapsarchitecten de aanbestedingsprocedure voor sportpark Amstelhoef in Oss gewonnen. Het project betreft de herinrichting en revitalisering van de sportvelden en terreinen en de nieuwbouw van het clubgebouw en kantine van voetbalvereniging R.K.S.V. Margriet en de Ruud van Nistelrooy-Academy, waarbij maximaal wordt ingezet op het ontwikkelen van een duurzaam sportpark met mogelijkheden voor flexibel medegebruik.

Sportpark Amstelhoef wordt een sportpark voor iedereen. Het biedt een totaalpakket  van eigentijdse vrijetijdsbesteding. Het complex bestaat uit vier velden; twee kunstgras  en twee natuurgras velden. Tussen de velden  ligt een dijklichaam, waarin het hoofdgebouw en de tribune zijn opgenomen.Het hoofdgebouw bestaat uit twee lagen, waarvan één in het grastalud is opgenomen. Het  terras ligt circa 1,5 meter boven het maaiveld, waardoor er een prachtig uitzicht op de velden ontstaat. De architectuur van het gebouw is open en helder; beeldbepalend  zijn de geknikte dakvorm met ruimeoverstekken, een natuurstenen toren engrote glazen puien.

De terreininrichting van het sportpark wordt gekenmerkt door een open, gevariëerde en groene inrichting met volwassen bomen en grastaluds. De ontsluiting is georganiseerd langstwee lijnen; een entreeweg en promenade. De entreeweg verbindthet groene parkeerterrein, een markant entreegebouw / brug en het hoofdgebouw met de promenade. De promenade ontsluit alle velden en kan, indien gewenst, middels bruggen verbonden worden met de aangrenzendeparkzone. Hierdoor voorziet het sportpark in allerlei aanvullende parkactiviteiten envormt het een belangrijke, nieuwe schakel in de groenstructuur van Oss; het biedt een ommetje voor de buurtbewoners.

Sportpark Amstelhoef wordt een duurzaam sportpark;terreinen en gebouw zijn zodanig ingericht dat zij kunnen voorzien in een  flexibel gebruik en medegebruik. Daarnaast heeft het gebouw een EPC-waarde, die zelfs 70% lager ligtdan de wettelijke basiseis.Het park krijgt een groene en duurzame  inrichting, waarbij vooralduurzame materialen worden toegepast, veel aanwezige bomen worden behouden,riet en open water wordt geïntroduceerd, en beplantingen worden hergebruikt. Er is bovendien gekozen voor een vogelvriendelijke, groene LED-verlichting.

In het vervolg traject  zal het ontwerpteam zich bezig houdenmet het opstellenvan een definitief ontwerp, technisch ontwerp en bestek. De planning is om gebouw en sportpark in 2013 in gebruik te nemen.