Stationsplein als nieuw visitekaartje van Venlo

6 april 2012
De gemeente Venlo had de ambitie om voor de opening van de Floriade 2012 de entree van haar stad en openbare ruimte van haar centrumgebied meer ruimtelijke kwaliteit te verlenen. In het licht van deze ambitie kreeg MTD landschapsarchitecten, eerder betrokken bij de herinrichting van de Nieuwstraat en Dominicanenplein te Venlo) in 2011 de opdracht tot het opstellen van een structuurvisie en inrichtingsplan voor het stationsplein en busstation van Venlo. Op dinsdag 20 maart werd het stationsplein geopend en kreeeg de laatste fase van het gereed komen van het Koninginneplein een feestelijk tintje. Het plein heeft een enorme face-lift gekregen, waardoor het een hoogwaardige toegangspoort en visitekaartje voor de stad is geworden.

Met de realisatie van de herinrichtingsplannen zijn de verblijfskwaliteit en beeldkwaliteit van het stationsplein sterk verbeterd. Voorwaarde hiertoe was het verplaatsen van het busstation dat voorheen recht voor het stationsgebouw lag, naar de zuidzijde van het plein. Hiermee ontstaat ruimte voor verblijf en ontmoeting, maar ook voor logistieke functies als taxi’s en kiss & ride op het plein. Een nieuwe overkapping tussen het plein en de bushalte zorgt enerzijds voor een ruimtelijke begrenzing van het plein en biedt anderzijds beschutting voor mensen die op de bus wachten. Naast de betekenis van de overkapping als wachtruimte heeft deze een nieuwe functie als informatiepunt, horeca of bloemenkiosk.

Grote aandacht in het ontwerp gaat uit naar het Stationsgebouw, een architectonisch hoogstandje van architect Van der Gaast uit 1958 (zelfde architect als stationsgebouw Eindhoven). De inrichting van het plein is erop gericht om de visuele en ruimtelijke relaties tussen plein en stationsgebouw te versterken. Het huidige krappe bordes met traptreden is daartoe verplaatst richting het plein.
De algemene beeldkwaliteit van het plein sluit aan bij de hoogwaardige materialisering van de (toekomstige) binnenstad in gebakken klinkers, natuursteen en hoogwaardig straatmeubilair, als lichtmasten en zitbanken.
Ten tijde van de Floriade zal het plein een belangrijke betekenis hebben als overstappunt van reizigers en uitnodigen tot het bezoeken van de binnenstad. Het nieuw ingerichte plein vormt in de loop van 2012, maar ook daarna, een visitekaartje voor Venlo.