Moerenburg in beeld!

21 december 2011
De werkzaamheden van Moerenburg zijn in volle gang! De contouren van het helofytenfilter van de rioolwaterzuivering die verwijzen naar de monumentale baroktuin zijn gegraven, de bruggen zijn geplaatst en achter in de tuin is de folly geplaatst. Ter plaatsen van de restanten van de funderingen van Huize Moerenburg is het barokke huis, zoals dat is afgebeeld op een schilderij uit 1700, terug gebouwd in haar cortenstalen contouren.

MTD landschapsarchitecten realiseert met Moerenburg een heel bijzonder project. Moerenburg is met haar industriële bouwwerken en cultuurhistorische patronen en elementen op te vatten als een ‘objet trouvé’ dat met een kunstzinnige, culturele en recreatieve invulling een (her)nieuw(d)e betekenis kan krijgen. De unieke ligging van het gebied tussen stad en buitengebied met de waterzuiveringsinstallatie aan de stadszijde en Huize Moerenburg aan de zijde van het buitengebied van het Nationale Landschap het Groene Woud, vormt hierbij een belangrijk aangrijpingspunt. MTD landschapsarchitecten kreeg in dit licht in 2007 van de gemeente Tilburg en het Waterschap de Dommel  opdracht tot het opstellen van een inrichtingsplan voor het gebied. Het totale gebied krijgt een
semi-openbaar karakter en nieuwe betekenis als Tilburgse Poort van het Groene Woud en decor voor allerlei artistieke en culturele uitingen; informatie en natuureducatie gaan hand in hand met kunst en cultuur.