landschappelijke stedebouw

15 december 2011
MTD ontwikkelt zowel stedebouwkundige plannen, steeds met de specifieke kwaliteiten van een plek, de ‘genius loci’, als een bepalende basis. Zo zijn in de loop van de jaren een groot aantal stedebouwkundige plannen ontstaan, die te benoemen zijn als ‘slow’ stedebouw, landschappelijke stedebouw of contextuele stedebouw. Deze plannen of om preciezer te zijn, deze wijze van planvorming is op het moment meer dan actueel.

29 november jongstleden hielden Niké van Keulen (senior landschapsarchitect) en Cas Denissen (stedebouwkundige) in Eindhoven een lezing over landschappelijke stedebouw. De avond werd georganiseerd door VIA, de stedebouwkundige studievereniging van de TU/e en stond in het teken van de wisselwerking tussen landschap en de stad. Aan de hand van twee projecten werd het thema uitgediept: Hessenberg Nijmegen en ’t Vaneker Enschede. Vervolgens zijn de laatste ontwikkelingen in het ontwerp voor de Groene Loper van de TU/e getoond. Aan de hand van het project ’t Vaneker te Enschede werd aan de aanwezigen getoond hoe met het stedebouwkundig plan een woningbouwontwikkeling een sterk plekgebonden karakter, een geheel eigen identiteit kan krijgen en hiermee wordt verankerd met haar omgeving. Het plan beantwoordt hiermee aan een breed gevoelde maatschappelijke behoefte aan identiteit en beleving van de leefomgeving.
In het project Hessenberg te Nijmegen wordt vanuit de studie van de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek, een nieuwe tijdslaag toegevoegd en voortgebouwd op de continuïteit of ‘het geheugen’ van de plek. Hiermee wordt de tijd ingezet als factor van planning. Het plan is strategisch of conditionerend van aard; er wordt niet zozeer gestreefd naar een eindbeeld, als wel naar een ontwikkelingsstrategie. Door te werken met een landschappelijk of ruimtelijk raamwerk, ontstaat een grote mate aan flexibiliteit. Flexibiliteit wat betreft tempo en fasering van de invulling en wat betreft programma. In een markt, waar niemand in staat is om langer dan een maand vooruit te zien en partijen genoodzaakt zijn voorzichtig te manoeuvreren is een dergelijke flexibiliteit hoogst actueel.