boom geplant op Stationsplein Venlo

28 november 2011
MTD landschapsarchitecten is in 2010 geselecteerd door de gemeente Venlo voor het maken van een ontwerp voor het Stationsplein en de bushalte van Venlo. Naast de inrichting van de openbare ruimte betreft het ontwerp de vergroting en verbetering van het entreebordes van het monumentale stationsgebouw (Van der Gaast, 1958) en een nieuwe busoverkapping met horecavoorziening op de overgang tussen het stationsplein en de nieuwe bushalte.

Belangrijke aanleiding voor de herinrichting van dit gebied is de opening van de Floriade in het voorjaar van 2012, waardoor veel mensen via het station van Venlo zullen overstappen op de Floriadebuslijn. Maar ook na de Floriade zal het stationsplein een belangrijke rol gaan vervullen als openbaarvervoersknooppunt, maar tevens als poort naar de binnenstad. Veel aandacht is daarom uitgegaan naar een verbetering van de verblijfskwaliteiten in relatie tot de noodzakelijke verkeerskundige aspecten als kiss & ride, taxi’s, bus, fietsers en voetgangers. Naast hoogwaardige toepassingen met betrekking tot verhardingen (gebakken klinkers en natuursteen), speciaal ontworpen houten zitbanken (die refereren naar de oude stationsbanken), en bijzondere lichtmasten is veel aandacht uitgegaan naar een groene “ eye-catcher” in de vorm van een enorm grote en meerstammige vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia). Deze boom geeft het plein de nodige verzachting en vormt een groen focuspunt in de relatief grootschalige openbare ruimte. Deze unieke boom is geselecteerd door MTD landschapsarchitecten op boomkwekerij Lappen uit Duitsland en geplant door Pius Floris.
Naast de enorme omvang van de boom (ruim 14 meter hoog en 9 meter breed) wordt het unieke karakter van de boom bepaald door 6 grote stammen.
Door zijn zeer fraaie habitus zal de boom zowel in de winter als in de zomer een belangrijke meerwaarde geven aan de sfeer en identiteit van het stationsplein van Venlo!