MTD verkent Antwerpen

9 november 2011
‘Ter lering ende vermaak’ trekt MTD er twee keer per jaar op uit. Doel is het bezoeken van hedendaagse projecten , eigen werk in uitvoering te bekijken en nieuwe inspiratie op te doen. Ten eerste is er de Schetsexcursie, die elk jaar gezamenlijk met LKSVDD architecten wordt georganiseerd. Daarnaast is er de jaarlijkse bureauexcursie: in 2011 naar Antwerpen. Immers, Antwerpen is vanuit ’s-Hertogenbosch zowaar nog dichter bij dan Amsterdam en de stad is boordevol cultuurhistorische en hedendaagse architectonische en landschapsarchitectonische hoogtepunten.

Overkoepelend thema van de bezochte projecten is het omgaan met cultuurhistorie en stedelijke vernieuwing. Dit komt ondermeer naar voren op landgoed Bouvigne, waar MTD landschapsarchitecten naast de renovatie van het bestaande landgoed, de landschappelijke inpassing heeft verzorgd van het door Claus & Kaan architecten ontworpen hoofdkantoor van Waterschap Brabantse Delta.. Na het bezoek aan Bouvigne is er  kennis gemaakt met de stad Antwerpen onder leiding van gids en architectuurhistoricus Gemma Bakker. Zij vertelde natuurlijk over het Stadhuis en de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal, maar ook over de herinrichting van de Vleeshuisbuurt en de rosse buurt. De Vleeshuisbuurt is in de jaren ’90 grondig vernieuwd, waarbij de historische referentie van de statige herenhuizen rondom het Stadhuis is vertaald naar intieme hofjes met sociale woningbouw; een zeer rustige plek midden in de stad. Een ander hoogtepunt van de wandeling wat Eilandje; een zeer geslaagd voorbeeld van revitalisatie van de bestaande stad met behoud van de ruwe kwaliteit van de haven. Met de realisatie van het Museum aan de Stroom  is een nieuwe identiteitsdrager aan Antwerpen toegevoegd,. Dit museum is voor de bewoners, dus iedereen kan gratis naar boven om van het prachtige uitzicht te genieten. 
Op de tweede dag is  Park Spoor Noord bezocht, wat een katalysator vormt in de stedelijke vernieuwing van Berchem. Oude pakhuizen zijn inmiddels omgebouwd tot prachtige sportvoorzieningen en het park heeft een rauw karakter wat refereert aan de industriële geschiedenis van de plek. Om een plek te ervaren waar nooit meer vernieuwd gaat worden, is een bezoek gebracht aan het spookdorp Doel. Hier wordt in de toekomst een nieuw havendok gegraven. De leegstaande huizen en vele kunstzinnige uitingen om afscheid te nemen van dit oude dorp geven een desolate sfeer.


Het opdoen van inspiratie gaat natuurlijk gepaard met beleven en impressies van de plek en de mensen. Daarom is dit jaar een fotowedstrijd uitgeschreven. Analoog door het gebruik van wegwerpcamera’s, omdat dan iedereen een gelijke kans heeft. Daarnaast is het ontwikkelen van de foto’s een belevenis die men al lang niet meer heeft meegemaakt. Er wordt gestreden om de Jan van Dam Bokaal in twee categorieën:  ‘Antwerpen_imprint’ (landschap, stad, snelheid, zon, architectuur, stedebouw, drukte, rust, orde, chaos, interactie, water, etc.) en ‘het MTD_gevoel’ (gezelligheid, drukte, grappen, biertjes, interesse voor het vak, springen, dansen, vriendschap, etc.). In de zon en onder het genot van goed eten, drinken en leven in Antwerpen moet het iedereen lukken om deze stad en belevenis treffend vast te leggen.