Inspiratie en praktijk tijdens excursie team Bentinckspark

27 juni 2011
Afgelopen vrijdag 24 juni 2011 is het team Bentinckspark gaan kijken bij de Kempen Campus in Veldhoven en het Zuiderpark in Den Bosch. Sinds 2007 ontwerpt MTD landschapsarchitecten samen met de gemeente Hoogeveen, betrokken sportclubs, scholen voor voortgezet onderwijs en bewoners het Bentinckspark. Doel van de excursie is om inspiratie op te doen, te ervaren en te praten met mensen die succesvol een campus onderwijs-sport draaien.

Het Bentinckspark is volop in ontwikkeling. Het programma van eisen en structuurontwerp van het hele park zijn vastgesteld in 2009. Daarna is per deelgebied doorontworpen en is inmiddels het eerste deelgebied in uitvoering: de voetbaldriehoek. De realisatie is gefaseerd, zodat continu gesport kan blijven worden. De realisatie van de voetbaldriehoek maakt de weg vrij voor het definitief ontwerp van het hart van de campus: het atletiekbaanterrein en activiteitencentrum. Het activiteitencentrum wordt een multifunctioneel gebouw met dubbele topsporthal, kantine atletiekvereniging, fitness, centrum leren-werken, leslokalen, horeca en andere publieke functies.
MTD landschapsarchitecten ontwerpt deze zomer dit deelgebied in samenwerking met de gemeente en atletiekvereniging en LO-docenten van de betrokken scholen.

De Kempen Campus in Veldhoven is een succesvol voorbeeld van een terrein waar onderwijs, bewegingsonderwijs en sportverenigingen elkaar aanvullen. Op het terrein is voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) aanwezig, alsmede de sportverenigingen voor atletiek, turnsport, judo en jiu-jitsu en honk- en softbal. Het terrein is gerealiseerd in 2005.
De campus is helder van opzet: met lange lijnen waarlangs schoolgebouwen en sportvelden in het groen zijn gesitueerd. In de atletiekkantine met vol zicht op de baan, werden informatieve presentaties gegeven door de scholengemeenschap en de atletiekvereniging. De presentaties en vragen gaven inzicht in de vraagstukken die bij realisatie van de Kempen Campus speelden; over proces, beheer, samenwerking, delen van faciliteiten, veiligheid en inrichting.

Na een rondwandeling in de zon over de atletiekbaan en campus, wordt de middag besteed met een bezoek aan het Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch. Dit is een ontwerp van MTD landschapsarchitecten, aangelegd in 2002. Het stadspark aan de zuidrand van de binnenstad bevat vele mogelijkheden voor sport binnen een sobere, heldere groenstructuur met grote open weiden. Het vormt het uitloopgebied van de stad en wordt volop gebruikt door omwonenden.

Met deze dag heeft het hele team vele ideeën opgedaan voor het maken van het hart van de campus onderwijs-sport Bentinckspark.