MTD krijgt Arie Keppler prijs 2011 voor de Koemarkt te Purmerend

6 juli 2011
MTD landschapsarchitecten kreeg afgelopen vrijdag de Arie Keppler Prijs of de Welstandsprijs Noord-Holland 2011 in de categorie stedenbouwkundige plannen, landschapsontwikkeling en ruimtelijke ordening toegekend. Het project is tussen 2008 en 2010 op initiatief van de gemeente Purmerend tot stand gekomen; op basis van een europesche aanbesteding zijn begin 2008 vijf partijen geselecteerd om een schetsontwerp voor de Koemarkt op te stellen. Middels een selectieprocedure, waarin zowel een daartoe benoemde commissie als de bewoners van Purmerend een rol speelden, is eind 2008 voor het pleinontwerp van MTD landschapsarchitecten gekozen. De realisatie is tot stand gekomen in een Design and Construct met Sturm aannemings- en handelsbedrijf en Gebroeders Van der Veekens aannemers.

De Arie Kepplerprijs is een initiatief van de organisatie Welstandszorg Noord-Holland WZNH en wordt uitgereikt aan personen of instanties, die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van een project dat bij uitstek ruimtelijke en culturele kwaliteiten heeft en dat is gesitueerd in het werkgebied van WZNH. Voor de Arie Kepplerprijs 2011 zijn 102 partijen en projecten in vier categorieën voorgedragen. In de catergorie stedenbouwkundige plannen, landschapsontwikkeling en ruimtelijke ordening waren door de jury na twee selectierondes naast de Koemarkt het Meerpad Amsterdam-Noord (Heren 5 architecten) en Transformatie Drostelocatie, Haarlem (DKV / FARO architecten / Hosper / Max van Aerschot architect) genomineerd.

De jury roemt het ontwerp voor de Koemarkt om zijn geraffineerde eenvoud en ingetogenheid. Een simpel en echt plein, duurzaam en niet opgeleukt, meervoudig bruikbaar, uitnodigend. Het pleinontwerp ondersteunt de historische identiteit, maar geeft het tegelijk een eigentijdse, multifunctionele gebruikswaarde. Het plein heeft mede door de zonering en de bescheiden inrichting en materialisatie een onverwachte charme gekregen. De verfijnde detaillering en bijzondere elementen als de hoge, stalen lichtmasten, de waterspuitertjes in de pleinvloer en de gegraveerde historische namen; ‘Ossenmarckt’ en ‘Beestenmarkt’ in de vloer maken dit Noord-Hollandse plein helemaal af. “Less is more” wordt hier bewezen.

meer informatie