Opening Depot Rotterdam

11 november 2021

Het nieuwe kunstdepot van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam oftewel het Depot werd op 5 november 2021 geopend door Koning Willem Alexander. De 40 meter hoge spiegelglazen ‘pot’, die het architectenbureau MVRDV in het Rotterdamse Museumpark heeft laten landen – kosten: 91 miljoen euro – is in meerdere opzichten een blikvanger: een icoon, een gebouw dat een nieuwe kijk op kunst en kunst verzamelen biedt, en tegelijkertijd een spectaculair beeld levert van de Rotterdamse skyline, die vervormd in de gevels wordt gereflecteerd.
Het collectiegebouw is ’s werelds eerste openbaar toegankelijk kunstdepot met naast kunstobjecten, tentoonstellingsruimtes, een beeldentuin en last but not least een restaurant en dakbos.
MTD landschapsarchitecten tekende in samenwerking met MVRDV voor het ontwerp van het dakbos en de inpassing van het Depot in het Museumpark.
Om het park zoveel mogelijk te ontzien koos MVRDV voor een zo klein mogelijke footprint van het gebouw en een compact rond volume, bekleed met een spiegelende, glazen gevel die de omgeving reflecteert. De berken, pinussen en grassen op het dak geven het iconische gebouw een groene kroon en ‘geven’ het groene oppervlak dat het inneemt ‘terug’ aan de stad. De horeca en het dakterras geven vorm aan een lommerrijke verblijfsplek op het dak, vanwaar zich de metropolitische skyline van Rotterdam laat lezen.
Op het maaiveld is vorm gegeven aan een pleinachtige ruimte met eveneens berken, pinussen en grassen, die worden weerspiegeld in de gevel van het Depot. De natuurstenen verharding lijkt hier open te breken in een aantal ‘scherven’. Zij zijn vorm gegeven als verhoogde plantbakken met natuurstenen zitranden en houten banken, waarin de bomen zijn geplant. Hiermee ontstaat een beschutte en groene verblijfs- en ontmoetingsplek in het centrum van de stad. De mensen bepalen de spiegeling in de wanden van het gebouw en dynamiek op het plein. Rotterdam is een bijzonder gebouw en openbare ruimte rijker!

De deuren van het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld zijn vanaf zaterdag 6 november 2021 open. Het Depot bevat de volledige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, zo'n 151.000 kunstwerken en design. Bezoekers kunnen – alleen of in groepen – rondleidingen krijgen door de geklimatiseerde opslagruimten, waardoor de hele collectie in één keer toegankelijk is. In tegenstelling tot een museumgebouw, waar slechts een klein percentage van de collectie kan worden tentoongesteld, is het Depot een machinekamer die de wereld achter de opslag en het onderhoud van een duizelingwekkend aantal kunst- en designwerken onthult. Een bezoek aan het Depot biedt een geheel nieuwe ervaring: de kunst is gerangschikt op grootte en klimaateisen, niet op kunsthistorische perioden. Oude en hedendaagse werken worden naast elkaar geplaatst en nodigen uit tot nieuwe verbindingen.

10 november 2021 is het Depot Boijmans Van Beuningen tijdens de prijsuitreiking van het Nederlandse architectuurplatform Architectenweb in Rotterdam uitgeroepen tot Publiek Gebouw van het Jaar. Winy Maas en Fokke Moerel van MVRDV waren bij de ceremonie aanwezig en namen de prijs in ontvangst. Bij de prijsuitreiking prees de zeskoppige jury de ‘radicale keuzes en een sterke focus op innovatie’ van het ontwerp. Ze beschrijven het als ‘een geweldige oplossing voor een complex probleem’, evenals ‘een niet te missen gebouw’ met ‘een sterke aanwezigheid in het Museumpark’. Het atrium wordt omschreven als ‘dynamisch’, met een ‘spannende’ transparantie, terwijl het dakterras ‘een geslaagde openbare ruimte’ wordt genoemd.


Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen. Het Depot is ontworpen door MVRDV in samenwerking met MTD landschapsarchitecten voor het dakbos en de openbare ruimte rond het gebouw en is gebouwd door BAM Bouw en Techniek. De firma Ebben leverde de bomen.

Depot Boijmans van Beuningen