Realisatie Rechterstraat Boxtel van start!

24 maart 2021

Op 25 januari 2021 is het startschot gegeven voor de herinrichting van de Rechterstraat in Boxtel. De Rechterstraat vormt het eerste project dat gerealiseerd wordt in het kader van de ambitieuze centrumvisie ‘Boxtel Binnen de Bruggen’, zoals dat door MTD landschapsarchitecten in opdracht van de gemeente Boxtel is opgesteld.
De komende maanden ondergaat de Rechterstraat een ware metamorfose, een lang gekoesterde wens van veel ondernemers, winkeliers en bewoners.
Op de Zwaanse Brug, de plek waar Boxtel ooit ontstond, liggen inmiddels de eerste natuursteen keien in het straatprofiel. Er is gekozen voor Italiaanse porfier omdat deze mooi aansluit bij het historische straatbeeld van de Rechterstraat en deze kan versterken.

De Rechterstraat, ook wel de economische as van Boxtel genoemd, vormt de oorspronkelijke verbinding tussen Luik en Amsterdam (de huidige A2). Op het pleintje bij de Bruna wordt dit gesymboliseerd door een verhoogd plateau met daarin de historische kaart van Boxtel en een verbeelding van oude munten, die staan voor de handelsgeest van het dorp.
Ook de oorspronkelijke Binnendommeltjes worden bij de herinrichting in het centrum van Boxtel terug gebracht. Door de introductie van speciaal bewerkt natuursteen worden de lopen van deze stroompjes weer zichtbaar en in de omgeving van Villa Phaf wordt één van de stroompjes weer open gelegd. Dit levert een bijdrage aan de klimaat-adaptatieve maatregelen en een bijdrage aan het verminderen van hittestress in de kern van Boxtel. In combinatie met de nieuw aangeplante bomen, de zitbanken en de verlichtingsarmaturen ontstaat er een hoogwaardig en aangenaam verblijfsklimaat in deze belangrijke winkelas in Boxtel.

artikel Brabants Dagblad