Depot Boijmans van Beuningen wint Rooftop Award 2020

23 september 2020

Het dakbos van het Depot Boijmans Van Beuningen is op vrijdag 4 september tijdens het Rooftop Symposium in Capital C in Amsterdam bekroond met de Rooftop Award 2020. Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, Arjen Ketting, associate en architect bij MVRDV, en Michiel van de Bunt, bedrijfsleider bij ZinCo Benelux, namen de Rooftop Award in ontvangst uit handen van DakenDiva Esther Wienese.
Met de Rooftop Award wil de Rooftop Revolution, organisator van het symposium en aanjager van het duurzaam benutten van ons daklandschap, ambitieuze ‘dak-innovators’ een podium geven en laten zien dat er veel meer kan op onze daken. Het dakbos op het depot is daar een prachtig voorbeeld van.
MTD landschapsarchitecten stelde het ontwerp op in intensieve samenwerking met MVRDV, en tekende ook voor het beplantingsplan en de techniek van het dakbos.

De jury, bestaande uit Margot Bleeker, directeur Erasmus MC Trustfonds, betrokken bij het winnende plan van 2018, Tim van Hattum, programmaleider Green Climate Solutions bij Wageningen University Research, en DakenDiva Esther Wienese, auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad, hadden de eer om uit de zeven genomineerden de winnaar te kiezen. Zij beoordeelden de inzendingen op de criteria: Innovatie, Inspiratie, Publieke Toegankelijkheid, Zichtbaarheid, Duurzaam en Groen en de Staat van het dak nu, en kozen bijna unaniem het depot als winnaar. Esther Wienese: ‘De Rooftop Award was dit jaar voor ‘het meest in het oog springende dak van Nederland’. Dat is Depot. De bomen op het dak van de spiegelende pot trekken vanzelf de aandacht naar boven. Daarmee heeft dit gebouw alles in zich om mensen bewust te maken en te inspireren om meer met hun dak te doen.’

Het ontwerp voor het daklandschap en de omgeving van het Depot zet in op een optimale inpassing van het gebouw in haar omgeving. Rond en bovenop het nieuwe Depot van Boijmans van Beuningen wordt een bijzondere publieke ontmoetingsplek geintroduceerd. De spectaculaire spiegelende gevel van het gebouw reflecteert de groene omgeving, waardoor de bezoeker zich in een ‘boskamer’ waant, waar ruimte is voor contemplatie en evenementen als de Parade.
De omgeving van het Collectiegebouw voegt een groene boswereld toe aan het historisch waardevolle Museumpark en geeft het depot een eigen identiteit. De plattegrond met schervenstructuur loopt vanaf het voorplein door op het 32 meter hoger gelegen daklandschap, waardoor maaiveld en dak één robuust boslandschap vormen. De zorgvuldig gepositioneerde scherven vormen opgetilde plantvakken, afwateringslijnen en zitbanken en suggereren dat het depot hier als het ware is ‘geland’.
De vegetatie van Pinus nigra, Betula pendula en bosbeplanting is zowel passend bij de klimatologische omstandigheden van het voorplein, als ook van het daklandschap en vormen één samenhangend ecosysteem.

publicatie Blauwe Kamer