Eerste hectare eetbare houtwallen aangeplant op kavels De Melkbrouwerij

18 november 2019

Afgelopen zaterdag 16 november is er weer een belangrijke vervolgstap gezet in het realiseren van Project Melk & Noot. Met zo’n 40 enthousiaste leden en vrienden van de boerderij is er in totaal 1 kilometer aan lengte bosplantsoen aangeplant, in de vorm van drie eetbare houtwallen van 10 en 8 meter breed. De drie houtwallen zijn verspreid aangeplant over de verschillende kavels van de Melkbrouwerij.

MTD stelde in samenwerking met de Melkbrouwerij het winnende plan Melk & Noot op voor de Prijsvraag Brood en Spelen, die omstreeks maart 2018 werd uitgeschreven door het College van Rijksadviseurs. Het plan introduceert een natuurinclusief landbouwsysteem, waar een combinatie wordt geïntroduceerd van eetbare houtwallen en stripgrazen. Deze houtwallen bevatten zowel eetbare soorten voor de mens als wel voor het vee. Hiermee wordt de historische kleinschaligheid van het aanwezige kampenlandschap hersteld en ontstaat een recreatief aantrekkelijk cultuurlandschap. Bovendien wordt met de aanplant van meer bomen en struiken de ecologische waarden en biodiversiteit van het gebied versterkt en ontstaat er een toename van lokale producten op de markt.

De eerste drie houtwallen die zijn aangeplant zijn gevestigd op verschillende locaties, die ieder kenmerkend zijn voor het aanwezige kampenlandschap rondom de boerderij. De waterwal begeleidt een van de weteringen, de weidewal dient als afscheiding tussen twee kavels en de enkwal is gelegen op de rand van één van de hoger gelegen enken. Met een verstrekte subsidie vanuit de Provincie Overijssel en de uitwerkingen van het beplantingsplan door bureau Inflora, was het mogelijk om maar liefst 117 verschillende plant- en boomsoorten aan te planten. In de drie verschillende eetbare houtwallen zijn in totaal zo’n 1000 planten, struiken en bomen verwerkt.

MTD is trots om deel uit te maken van de eerste fase van realisatie van plan Melk & Noot en om bij te dragen aan een gezond en duurzaam landschap, wat klaar is voor de toekomst.