Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Veelbelovende toekomst voor Bels lijntje

15 maart 2018

Woensdag 7 maart jongstleden werd in het gemeentehuis van Goirle door Toerisme Provincie Antwerpen samen met de zeven gemeenten langs het traject (Baarle-Hertog, Ravels, Turnhout, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Goirle en Tilburg) en Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete, de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het opstellen en realiseren van een Trajectvisie en Inrichtingsplan voor het Bels Lijntje tussen Tilburg en Turnhout. MTD landschapsarchitecten en het Belgische IDEA Consult uit Brussel verwierven de week ervoor de opdracht voor de uitwerking van de toekomstvisie voor de voormalige spoorlijn.

Het Bels Lijntje is een voormalige spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de "Grand Central Belge", waardoor het in de volksmond ‘Bels lijntje’ werd genoemd. Het werd tussen 1865 en 1900 aangelegd, maar raakte al snel in onbruik. In 2017 vierde het Bels Lijntje zijn 150ste verjaardag. Het feestjaar zorgde voor een vernieuwde aandacht en talrijke initiatieven langs het fietspad op het voormalige spoortracé tussen Turnhout en Tilburg.
Onder leiding van Toerisme Provincie Antwerpen zetten de samenwerkende partners een ambitieuze toekomstvisie voor het Bels Lijntje uit. Binnen deze unieke Belgisch-Nederlandse samenwerking werden de betrokken partners het snel eens: een toekomstvisie voor het Bels Lijntje vraagt om een integrale benadering met als belangrijke aandachtsvelden de ruimtelijke component en de strategische marktpositionering.
Gedeputeerde van de provincie Antwerpen, Jan De Haes: “We kiezen bewust voor een frisse, creatieve aanpak, mét respect voor de bestaande initiatieven.”
De komende maanden zullen MTD landschapsarchitecten en IDEA Consult samen met Toerisme Provincie Antwerpen en de betrokken partners werken aan een veelbelovende toekomst voor het Bels Lijntje . Een mooie uitdaging!