Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Case famiglia per diabbili adulti malati di Alzheimer - Parco della Sabine - Roma

5 juli 2017

In Rome is de bouw van een woongebied voor mensen met dementie in volle gang. Medio juli zal de eerste fase worden opgeleverd.
Dit project is gebaseerd op een Nederlands zorgconcept waarbij patiënten met diverse vormen en stadia van dementie zo veel mogelijke zelfstandigheid wordt geboden. Het concept is geïnspireerd op De Hogeweyk in Weesp van de Vivium Zorggroep en is bouwkundig en qua architectuur ontwikkeld door Molenaar Bol en van Dillen architecten (MBVDA) uit Vught.

In geschakelde woningen is plaats voor 6 bewoners. In de woning met een woonkamer, keuken en een ruime badkamer wordt een reguliere woonsituatie gecreëerd waar de bewoners ondanks hun beperkingen zo normaal mogelijk kunnen wonen. Ze worden voortdurend uitgedaagd zo veel mogelijk zelf te doen. Hoewel de woonwijk is afgesloten zijn er woonstraten en voorzieningen als een winkel, een restaurant en een café met een mooi terras. Voor een bezoek aan de winkel, kapper of dorpscentrum moet je de woning uit; trek je een jas aan en doe je voordeur achter je dicht, een echt huis aan een hof of straat. In die zin heeft de openbare ruimte voor de 120 bewoners van het woongebied een belangrijke betekenis. Voor dit project heeft MTD, in opdracht en in samenwerking met MBVDA het ontwerp gemaakt voor de openbare ruimte en uitwerkt tot uitvoeringstekeningen en contractstukken. MTD kwam tot een Nederlands ontwerp met Italiaanse ingrediënten en op basis van Italiaanse normen en regelgeving. Verhardingen zijn gerealiseerd in lokale materialen, zoals de natuursteen Peperino en Travertin in formaten en patronen die samenhang en verscheidenheid uitspreken en de oriëntatie van de bewoners ondersteunen. Pergola’s en grote bomen bieden schaduw, water en fonteinen brengen verkoeling. Met een Italiaans beplantingssortiment met Morus, Magnolia grandiflora en olijf wordt een aangenaam verblijfsklimaat gerealiseerd. Hemelwater wordt ondergronds geborgen en bewaard voor beregening. Een behoorlijke uitdaging, want verassend genoeg zijn de pieken in de regenval in Italië veel groter dan in Nederland.

De communicatie met de Italiaanse opdrachtgever Fondazione Roma is intensief, het overbruggen van de cultuurverschillen vraagt om extra aandacht en over en weer wordt veel geleerd. De sobere en nuchtere Nederlandse school en de Italiaanse romantiek hebben geleid tot een mooie symbiose.
De samenwerking in de voorbereiding en bij de uitvoering is voorbeeldig, op de bouwplaats worden de laatste details en keuzes met de opdrachtgever, bouwdirectie en de aannemer steeds uitvoerig besproken. Ter plaatse speelt de Nederlands-Italiaanse architect Gijs Pyckevet, daarbij een verbindende rol.
Voor de Fondazione Roma vormt Parco delle Sabine een enorm prestigeproject; het allereerste woongebied in Italië waar op een dergelijke kleinschalige en bewonersgerichte wijze gepaste zorg en huisvesting wordt geboden voor mensen met dementie.

zie ook: www.dementiavillage.com