Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Stationsplein Zandvoort krijgt groene allure

4 april 2017

De realisatie van de herinrichting van het Stationsplein en de Koper Passarel in Zandvoort vorderen gestaag; Stationsplein en de Koper Passerel krijgen hierbij steeds meer de uitstraling die zij verdienen. Vorige week zijn de bomen geplant, waarmee het Stationsplein ineens de beoogde dimensies en groene allure verkrijgt. Tussen de parkeervakken zijn bijzondere hoogstammige olijfwilgen geplaatst, in groepjes bij elkaar, en op het plein zijn 'boeketten' van zwarte dennen geplant. De enkel- en meerstammige dennen zijn geplant in plantvakken en verhoogde plantbakken, waarvan de randen tevens gebruikt kunnen worden als zitelement.

De herinrichting is onderdeel van een groter project ‘Entree Zandvoort’ met de ambitie om de entree van het station en de route naar het strand een kwaliteitsslag te geven. Het project geeft een ruimtelijke, maar ook een economische impuls aan Zandvoort als levendige badplaats van de Metropoolregio Amsterdam. Naast de herinrichting van het plein betreft de opgave de aanhechting van het historische stationsgebouw en het zogenaamde Palacegebied, de overgangsruimte tussen het Stationsplein en de Boulevard van Zandvoort.


Vanaf december 2016 is het Stationsplein en de Koper Passerel flink onder handen genomen en de voltooiing van de herinrichting is in zicht. De trap in de Koper Passerel is bijna klaar, op de groenblijvende haag en de verlichting na. Het Stationsplein is voor een belangrijk deel aangelegd en de bewoners parkeren al weer op de gereed gekomen parkeerplekken. Op het plein zijn de oude historische straatbakstenen hergebruikt en in combinatie met nieuwe straatbakstenen vormt het een fraai geheel. Het stationsgebouw is op een voetstuk geplaatst door een natuursteen omranding, waardoor de historie van het gebouw herleeft. De komende periode wordt hard gewerkt om het Stationsplein en de aangrenzende straten te voltooien. Er komen nog een paar bijzondere toevoegingen op het plein om de sfeer en identiteit (het DNA van Zandvoort) te versterken, zoals verlichting en een 'zand'- en watersculptuur. We zien erg uit naar het eindresultaat!