Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

We're on the cover! - Stadswalzone / Zuiderpark geselecteerd voor Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2016 -

8 december 2016

Op zaterdagmiddag 26 november werd alweer het twaalfde Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw gepresenteerd. De selectiecommissie onder voorzitterschap van Guido Wallagh, bestaande uit Marc Nolden, Annemiek Rijckenberg, Marco Vermeulen, Guido Wallagh en Jeroen Zuidgeest, selecteerde 17 voorbeeldige projecten. Het Jaarboek toont naast deze actuele plannen, essays over de belangrijkste ontwikkelingen en tendensen in de stedenbouw en landschapsarchitectuur. Thema's dit jaar zijn Het nieuwe werken, Land en water en het strategische werk aan de openbare ruimte – Ontwerp als brandstof.
Eén van de geselecteerde projecten is de Stadswalzone / Zuiderpark; een project van MTD landschapsarchitecten in samenwerking met Studio Leon Thier (ontwerp parkeergarage en bruggen) en Van Roosmalen Van Gessel architecten (restauratie stadsmuur en Judastoren). Het project wordt in het boek gepresenteerd in de context van de plannen, die de afgelopen jaren voor de vestingwerken van ’s-Hertogenbosch gerealiseerd zijn.
In dit licht werd het eerste exemplaar van het Jaarboek dit keer in ’s-Hertogenbosch uitgereikt aan de voorzitters van de beroepsverenigingen van NVTL en BNS. Na een ijskoude excursie langs de vestingwerken en over de stadsgracht van ’s-Hertogenbosch, vond deze feestelijke handeling plaats in het stadhuis.

Belangrijkste aanleiding voor de herinrichtingsplannen voor de Stadswalzone / Zuiderpark was de realisatie van een ondergrondse parkeergarage met circa 1000 nieuwe parkeerplekken. De Stadswalzone is bovendien aangemerkt als Gemeentelijk Archeologisch Monument en in dit licht had de gemeente ’s-Hertogenbosch de ambitie om deze als cultuurhistorische structuur te behouden en beter beleefbaar te maken.
Begin 2011 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan openbare ruimte en de regie van de drie parallel verlopende ontwerptrajecten; het ontwerp voor de parkeergarage StJan door Studio Leon Thier, de restauratie van de stadsmuur door Van Roosmalen Van Gessel architecten en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte door MTD. Het project is intussen gerealiseerd en werd in juni 2015 opgeleverd.
Eerste strategische inzet van het inrichtingsplan openbare ruimte was het realiseren van een aantrekkelijke verbindingsroute van de nieuwe parkeergarage naar de Bossche binnenstad en vice versa. Daarnaast zet het plan met name in op de beleving van de ontmoeting van de historische binnenstad en het open landschap van het Zuiderpark en de Bossche Broek.
De nieuwe parkeergarage is gesitueerd aan de voet van de stadsmuur met op het dak de voormalige stadsgracht. Omhoog komend in het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage ontstaat er een dramatisch zicht over het water op de stadsmuur en Judastoren. Vervolgens is er een aantrekkelijke route, via een loopbrug over de stadsgracht, door de stadsmuur, in de richting van de binnenstad..
Kortom met de realisatie van de plannen voor de Stadswalzone / Zuiderpark heeft ’s-Hertogenbosch er een nieuwe gastvrije entree voor de historische binnenstad bij!