Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Presentatie Jaarboek 2014 met van MTD Campus en Groene Loper TU/e

19 december 2014


Afgelopen zaterdag 13 december 2014 vond in Rotterdam de boekpresentatie plaats van het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2014. De boekpresentatie vond plaats op Rotterdam Centraal, een ontwerp van Benthem & Crouwel architecten, Team V architectuur en West 8, dat voor het jaarboek geselecteerd is.
De voorzitter van de onafhankelijke selectiecommissie Guido Wallagh, lichtte de selectie van het elfde Jaarboek toe.
Jan Benthem vertelde, namens Team CS, over het ontwerp voor Rotterdam Centraal en stedenbouwkundige Anne Seghers blikte terug op de tien jaarboeken die sinds 1991 verschenen zijn.
De eerste exemplaren van het Jaarboek werden vervolgens aangeboden aan Astrid Sanson (dienst Stadsontwikkeling / gemeente Rotterdam) Tjerk Ruimschotel (BNSP) en Frans Boots (NVTL).
In het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw 2014 zijn 25 voorbeeldige projecten opgenomen; het beste dat Nederlandse ontwerpers te bieden hebben.
Van MTD landschapsarchitecten is de recent gerealiseerde inrichting van de Campus en Groene Loper van de TU/e opgenomen.. Het inrichtingsplan voor de Campus en Groene Loper voor de TU/e van MTD landschapsarchitecten maakt deel uit van de finale selectie van vernieuwende en agenderende plannen.

In juni 2011 werd MTD landschapsarchitecten in een gefaseerd aanbestedingstraject geselecteerd voor het opstellen van een inrichtingsplan voor de Campus en de Groene Loper van de TU Eindhoven.
De Technische Universiteit Eindhoven heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot een multifunctioneel TU/e Science Park en zich internationaal te profileren als één van de toonaangevende en innovatieve technische universiteiten. De Campus en Groene Loper worden hierbij gezien als een visitekaartje en moeten het imago van duurzame en innovatieve universiteit versterken.
MTD landschapsarchitecten zet met haar inrichtingsplan in eerste instantie in op het ‘groen’ als belangrijke verbindende kwaliteit van de Campus. Met het deel van de Groene Loper westelijk van het hoofdgebouw wordt hierbij nadrukkelijk aansluiting gezocht op het Dommeldal. De vijverpartij, die opnieuw is geïntroduceerd bij de entreepartij van het hoofdgebouw, markeert het begin van het orthogonale systeem van de Campus en Groene Loper. De entreepartij van het hoofdgebouw krijgt in combinatie met de vijverpartij de betekenis van een open, uitnodigende ontvangstruimte en wordt van utilitaire tot theatrale entree.
Tweede belangrijke component van het inrichtingsplan is ‘de loper’; de student en gebruiker krijgen een centrale rol. Hiertoe is het auto- en fietsverkeer uit de Groene Loper geweerd. Er is een nieuwe verbindingslijn geïntroduceerd voor langzaam verkeer; de zogenaamde scenic walk. Deze faciliteert studenten en andere gebruikers en biedt allerlei aanleidingen voor gebruik.
Het planvormingsproces en zeer intensieve en interactieve communicatietraject voor het inrichtingsplan van de Campus en Groene Loper voor de TU/e met onder andere de Dienst Huisvesting, de faculteit Bouwkunde en andere gebruikers hebben in een zeer compact tijdspad plaats gevonden. Hiermee is een belangrijk deel van de Campus en Groene Loper in de loop van 2013 en 2014 al gerealiseerd en in gebruik genomen.

 

www.tue.nl