Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Integraal plan Sint Jan, Sint Janstuin en Sint Jansmuseum

19 november 2014

Het kerkbestuur van de Sint Jan heeft de ambitie om het Sint Jansmuseum dat nu in de Bouwloods is gevestigd te ontwikkelen tot een 'laagdrempellig, attractief en educatief bezoekerscentrum dat een extra dimensie toe kan voegen aan een bezoek aan de Sint Jan'. Het moet niet alleen bestemd zijn voor toeristen, maar ook voor Bosschenaren. Daarmee zal het Sint Jansmuseum, dat de grootste collectie Middeleeuws beeldhouwwerk van Nederland herbergt, een passende museale uitstraling krijgen.
Ruim een jaar geleden riep het kerkbestuur om die reden de Stichting Tentoonstelling Sint Jan in het leven, die de planontwikkeling met betrekking tot het museum aanstuurt.

Molenaar & Bol & Van Dillen architecten, HEEMarchitecten en MTD landschapsarchitecten werken in overleg met de Stichting Tentoonstelling Sint Jan aan een integraal plan voor het Sint Jansmuseum en de Sint Janstuin. Gezocht is naar 'een balans tussen een aantrekkelijke vorm en een betekenisvolle inhoud'.
Hierbij wordt de Bouwloods uitgebreid met een 'schil', zodat er een ruime ontvangstzaal ontstaat. Het is de bedoeling om hier op een toegankelijke wijze het verhaal te vertellen over de bouw, de geschiedenis, de betekenis en het functioneren van de kathedraal. Enkele tentoongestelde beelden zullen hierover aan het woord komen. Voorgesteld wordt in de rand van het museum glazen bodemplaten op te nemen, die zicht bieden op de beelden in de kelder; een deel van het museum dat nu niet toegankelijk is voor publiek.
Nieuwe extra grote ramen zullen ervoor zorgen dat ook vanuit het museum een overweldigend zicht ontstaat op de kathedraal. Tevens wordt voorgesteld de kap van de bouwloods te vervangen door een plat dak, zodat bezoekers van hieruit met verrekijkers de Sint Jan en haar rijkdom aan beeldhouwwerken kunnen bestuderen. Op een andere wijze kan dit ook vanuit de glazen lift, die aan de zijde van de Torenstraat is gedacht en bezoekers tot een hoogte van 15 meter brengt.
Om de Sint Jan toegankelijker te maken is het idee om naast de huidige ingang aan de Torenstraat ook de entree in het Noorderportaal vanuit de Hinthamerstraat open te stellen. Feitelijk is dit de meest geëigende entree voor een toeristisch bezoek aan de Sint Jan; je benadert de kathedraal via de Sint Janstuin. Hiermee wordt de Sint Janstuin weer open gesteld en terug gegeven aan de stad en ontstaat er ‘een rondje rond de kathedraal’.