Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

MTD haalt prestigieuze opdracht binnen voor Parlementsgebouw Ethiopië !!!

12 september 2014

De Nederlandse bureaus MTD landschapsarchitecten, Treurniet Architectuur en Michiel Clercx Architectuur hebben samen met de Ethiopische architectenbureaus Addis Mebratu en Studio7 recent van de Ethiopische overheid opdracht gekregen voor het ontwerp van het Ethiopische Parlementsgebouw in Addis Abeba. Bij het team zijn aan Nederlandse zijde als installatieadviseurs tevens constructeur ARUP Amsterdam betrokken.

MTD landschapsarchitecten is gecontracteerd voor de totale ‘landscaping’ van het project, bestaande uit de openbare ruimte rondom het complex, de daktuinen, de patio’s en een aangrenzende parkzone. De opdracht ligt in het verlengde van de internationale ontwerpcompetitie voor de nieuwbouw van het complex, die in 2012 uitgeschreven werd door het Parlement van de Federal Democratic Republic of Ethiopia (FDRE). In 2013 werd het door het Nederlands / Ethiopische architectenteam ingezonden ontwerp unaniem en met veel enthousiasme door de jury geselecteerd.

Het ingediende prijsvraagontwerp voor het nieuwe Ethiopische parlementsgebouw refereert aan de grote variëteit van Ethiopiërs, die verspreid over het fascinerende landschap van zo’n 1 miljoen km2 woont en leeft. Het nieuwe gebouw is van betekenis voor elk individu, elke etnische groep.

Hiertoe is ingezet op een helder concept met een sterke en symbolische architectonische hoofdvorm, waarbij de situatie van het Parlementsgebouw op een heuvel midden in de stad, optimaal wordt benut. Op de top van de heuvel is een plein gesitueerd, waar zich een subtiel ensemble van drie hoofdvolumes etaleert dat refereert aan Negarit drums. Deze traditionele drums werden in het verleden bespeeld nadat er een nieuwe wet in werking trad. Naast deze betekenis symboliseren de drums tevens communicatie en continuïteit.

Het prijsvraagontwerp zet in op het creëren van een gebouw met een belangrijke iconische betekenis voor de stad, dat recht doet aan het gevraagde programma en een nauwe samenhang heeft met de stedenbouwkundige context. Hiertoe verwijst het ontwerp naar de historische structuur van Addis Abeba met het keizerlijke paleis boven op de heuvel. 

Het omvangrijke project beslaat in totaal een oppervlakte van circa 40.000 m2. Het planteam is inmiddels gestart met de verdere uitwerking en detaillering van het ontwerp voor gebouwen en terreinen. Over ongeveer een jaar moeten de plannen zover gereed zijn dat de aanbesteding kan plaatsvinden. De verwachting is dat het ontwerp in 2018 zal worden opgeleverd.

 

architectenweb
treurniet-architectuur
michielclercx-architectuur