Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Feestelijke opening Oranjeplein Mariahout

10 september 2019

Op 8 september jongstleden werd met een serie feestelijke activiteiten de opening van het heringerichtte Oranjeplein te Mariahout gevierd en tevens 75 jaar vrijheid.
De herinrichtingsplannen voor het plein werden door MTD landschapsarchitecten in samenwerking met Zorg om het Dorp, in een intensief traject met veel ruimte voor de inbreng van bewoners, van stakeholders en verenigingen, ontwikkeld. In 2016 kreeg het bureau van de gemeente Laarbeek opdracht voor het opstellen van studiemodellen, bewonersavonden en overleg met de afzonderlijke stakeholders om te komen tot een schetsontwerp, een definitief en een technisch inrichtingsplan.

De wensen voor de herinrichting van het plein waren onder andere vergroening, een kwaliteitsimpuls voor de aangrenzende straat met winkels en horeca, het versterken van de samenheng met het Processiepark en het Openluchttheater en een verbeterde verkeersveiligheid. Ook het integreren van parkeren, de opstelling van de jaarlijkse kermis, een skatebaan, jeu de boulesbaan en speeltuin waren harde randvoorwaarden.
MTD ontwikkelde een strategische zonering van de ruimte als basis voor een helder en samenhangend inrichtingsplan, waarbij alle wensen en eisen op de juiste plek konden landen. Eén van de belangrijkste ingrepen hierbij vormt de introductie van een in natuursteen gematerialiseerde boulevard met zitbanken. Alle structuurelementen van het park worden hierdoor ruimtelijk en functioneel met elkaar verbonden. Het ruimtelijke effect van de boulevard wordt versterkt door het krachtige verlichtingsplan en een kleurrijke bloemenborder.