Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Fenemaplein Zandvoort van dak parkeergarage naar organisch duinlandschap

21 januari 2019

In het najaar van 2017 werd MTD landschapsarchitecten door de gemeente Zandvoort benaderd voor het opstellen van een inrichtingsplan en de uitvoeringsvoorbereiding van het Fenemaplein. Het Fenemaplein was in de toenmalige situatie een 5000 m2 groot verhard plein op het dak van een parkeergarage daterend uit de 60er jaren, gesitueerd aan de Zandvoortse boulevard.
Uitgangspunt voor het inrichtingsplan is het creëren van een organisch duinlandschap dat bijzondere evenementen kan faciliteren en dat een nadrukkelijke samenhang heeft met de boulevard. Hiertoe zijn organisch gevormde beplantingsvakken met helmgras en vakken met een schelpachtige halfverharding geintroduceerd, alles omgeven door een strak kader van een zandkleurige betonverharding met een golfpatroon. Drie ruim gedimensioneerde trappartijen verzorgen vervolgens de toegankelijkheid van het plein vanaf de boulevard.

Speciaal voor het plein zijn een aantal bijzondere 8 meter hoge lichtmasten ontwikkeld. Zij zijn voorzien van een te programmeren ledverlichting. In de dagelijkse toepassing, geven zij een langzame wave (golf) van azuurachtig blauwgroen licht. Maar op het moment dat er iets bijzonders georganiseerd wordt, kunnen de lichtmasten het plein voorzien van allerlei kleuren en patronen van licht, passend bij het evenement.
Met de nieuwe inrichting is er een hoogwaardige plek voor evenementen aan de Zandvoortse boulevard gecreëerd en hebben de bewoners van de apartementen om het Fenemaplein een groene verblijfsruimte en hoogwaardig uitzicht gekregen!