Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Presentatie BKP voormalig gemeentehuis Schijndel

14 december 2018

Afgelopen maandag 10 december 2018 is door MTD landschapsarchitecten en Ten Bras | Westinga architecten het beeldkwaliteitplan voor het voormalig gemeentehuis van Schijndel gepresenteerd.
MTD landschapsarchitecten belichtte de uitgangspunten voor de contextuele verankering van het gebouw in stedenbouwkundige, architectonische en landschapsarchitectonische zin; Ten Bras | Westinga architecten presenteerde de uitgangspunten voor het interieur. Door omwonenden en ondernemers werd zeer positief op de gepresenteerde beelden gereageerd.

Het voormalig gemeentehuis heeft, nadat de gemeente Schijndel is opgegaan in gemeente Meijerijstad, haar functie verloren. Men heeft de ambitie om het gebouw te behouden en her te bestemmen. De strategische plek, tegenover de Glazen boerderij en de Kerk, en de architectonische kwaliteiten van het voormalige stadhuis, maken dat hiertoe belangrijke potenties aanwezig zijn.
Het is de gedachte om het gebouw te splitsen (oud deel en aanbouw) en deels te bestemmen voor wonen en deels voor publieke functies. De publieke functies, zoals bijvoorbeeld een bibliotheek 3.0, B&B of hotel, zullen een nadrukkelijke interactie aan moeten gaan met de openbare ruimte van de Markt en een nieuw te creëren ‘pocketpark’ aan de andere zijde van het gebouw, op de plek van de huidige parkeerplaats.
Het voormalige gemeentehuis wordt een eigentijdse en levendige ontmoetingsplek, die zich naadloos kan voegen in het centrum van Schijndel dat de afgelopen jaren al een enorme metamorfose heeft ondergaan!