Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Stadswalzone in Triannual Landscape Architecture Europe #5

7 november 2018

27 september 2018 was het zover. Tijdens het Rosa Barba Congres Barcelona 2018, werd het eerste exemplaar van het Triannual Landscape architecture Europe #5 uitgereikt. De 5e editie van het boek toont en reflecteert op 48 actuele landschapsarchitectonische projecten, die daartoe door een vakjury uit meer dan 200 ingezonden plannen zijn geselecteerd. De jury bestond uit Jandirk Hoekstra (voorzitter), Dominika Tihanyi, Rasmus Astrup, Margarita Jover en Stefan Totzler.
Het boek dat driejaarlijks verschijnt is op te vatten als een barometer van het vakgebied; het boek brengt middels foto’s en ontwerptekeningen in beeld wat de Europese landschapsarchitectuur van dit moment kan bijdragen aan actuele maatschappelijke ontwerpvraagstukken.
De Stadswalzone / Zuiderpark te ’s-Hertogenbosch, een project naar ontwerp van MTD landschapsarchitecten, in samenwerking met Studio Leon Thier (ontwerp parkeergarage en bruggen) en Van Roosmalen Van Gessel architecten (ontwerp / restauratie stadsmuur, weergang en St.Jacobstoren), is één van de geselecteerde plannen.
Naast de 48 plannen omvat het boek een aantal essays, welke samenhangen met actuele thema’s, die naar voren komen in het boek. Het boek wordt uitgegeven door de LAE Foundation in samenwerking met de International Federation of Landscape Architects (IFLA) Europe.

Belangrijkste aanleiding voor de herinrichtingsplannen de Stadswalzone / Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch was de realisatie van een ondergrondse parkeergarage met circa 1000 nieuwe parkeerplekken. De Stadswalzone is bovendien aangemerkt als Gemeentelijk Archeologisch Monument en in dit licht had de gemeente ’s-Hertogenbosch de ambitie om deze als cultuurhistorische structuur te behouden en beter beleefbaar te maken.
Begin 2011 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan openbare ruimte en de regie van de drie parallel verlopende ontwerptrajecten; het ontwerp voor de parkeergarage St.Jan door Studio Leon Thier, de restauratie van de stadsmuur door Van Roosmalen Van Gessel architecten en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte door MTD. Het project is in juni 2015 opgeleverd en krijgt erg veel waardering.
Eerste strategische inzet van het inrichtingsplan openbare ruimte was het realiseren van een aantrekkelijke verbindingsroute van de nieuwe parkeergarage naar de Bossche binnenstad en vice versa. Daarnaast zet het plan met name in op de beleving van de ontmoeting van de historische binnenstad en het open landschap van het Zuiderpark en de Bossche Broek.
De nieuwe parkeergarage is gesitueerd aan de voet van de stadsmuur met op het dak de voormalige stadsgracht. Omhoog komend in het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage ontstaat er een dramatisch zicht over het water op de stadsmuur en Judastoren. Vervolgens is er een aantrekkelijke route, via een loopbrug over de stadsgracht, door de stadsmuur, in de richting van de binnenstad. In de andere richting vormt de route een nieuwe verbinding met het Zuiderpark; via een natuurstenen trappartij kan men de Limietlaan en het park bereiken.
De realisatie van de Stadswalzone / Zuiderpark is in 2016 voltooid. Hiermee heeft ’s-Hertogenbosch er een nieuwe gastvrije entree voor de historische binnenstad bij!