Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Stadswalzone geselecteerd voor Triannual Landscape Architecure Europe #5

16 november 2017

Vorige maand werd bekend dat de Stadswalzone / Zuiderpark te ’s-Hertogenbosch, een project van de hand van MTD landschapsarchitecten in samenwerking met Studio Leon Thier (ontwerp parkeergarage en bruggen) en Van Roosmalen Van Gessel architecten, is geselecteerde voor de triannual van landscape architecture Europa.
Het boek dat driejaarlijks verschijnt en een aantal actuele projecten presenteert is op te vatten als een barometer van het vakgebied. Het presenteert een aantal voorbeeldige ontwerpen voor de openbare ruimte, die geselecteerd worden door een onafhankelijke commissie op basis van na een openbare oproep ingezonden plannen.
Naast plannen omvat het boek tevens een aantal essays, welke samenhangen met de actuele thema’s, die naar voren komen in het boek.
Het boek brengt middels foto’s en ontwerptekeningen in beeld wat de landschapsarchitectuur van dit moment kan bijdragen aan actuele maatschappelijke ontwerpvraagstukken.
Het boek wordt uitgegeven door de LAE Foundation in samenwerking met de International Federation of Landscape Architects (IFLA) Europe en vormt het vijfde boek in een reeks van triannuals met betrekking tot Landscape Architecture Europe; het zal midden volgend jaar in Geneve worden gepresenteerd.

Belangrijkste aanleiding voor de herinrichtingsplannen de Stadswalzone / Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch was de realisatie van een ondergrondse parkeergarage met circa 1000 nieuwe parkeerplekken. De Stadswalzone is bovendien aangemerkt als Gemeentelijk Archeologisch Monument en in dit licht had de gemeente ’s-Hertogenbosch de ambitie om deze als cultuurhistorische structuur te behouden en beter beleefbaar te maken.
Begin 2011 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan openbare ruimte en de regie van de drie parallel verlopende ontwerptrajecten; het ontwerp voor de parkeergarage St.Jan door Studio Leon Thier, de restauratie van de stadsmuur door Van Roosmalen Van Gessel architecten en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte door MTD. Het project is in juni 2015 opgeleverd en krijgt erg veel waardering.
Eerste strategische inzet van het inrichtingsplan openbare ruimte was het realiseren van een aantrekkelijke verbindingsroute van de nieuwe parkeergarage naar de Bossche binnenstad en vice versa. Daarnaast zet het plan met name in op de beleving van de ontmoeting van de historische binnenstad en het open landschap van het Zuiderpark en de Bossche Broek.
De nieuwe parkeergarage is gesitueerd aan de voet van de stadsmuur met op het dak de voormalige stadsgracht. Omhoog komend in het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage ontstaat er een dramatisch zicht over het water op de stadsmuur en Judastoren. Vervolgens is er een aantrekkelijke route, via een loopbrug over de stadsgracht, door de stadsmuur, in de richting van de binnenstad. In de andere richting vormt de route een nieuwe verbinding met het Zuiderpark; via een natuurstenen trappartij kan men de Limietlaan en het park bereiken.
De realisatie van de Stadswalzone / Zuiderpark is in 2016 voltooid. Hiermee heeft ’s-Hertogenbosch er een nieuwe gastvrije entree voor de historische binnenstad bij!