Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Tuinontwerp Villa X

11 oktober 2017

MTD landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor de landschappelijke inpassing en het tuinontwerp van villa X, ergens in het zuiden van het land. Belangrijke aangrijpingspunten voor ontwerp vormden het architectonisch ontwerp van de villa door BARcode architecten uit Rotterdam en een bijzonder fraaie, monumentale rode beuk aan de voorzijde van het perceel. De basis van de villa is opgebouwd uit enorme zwarte, prefab-betonnen panelen, een zwarte rechthoekige betonnen vloerplaat, die tot buiten de glazen gevels doorsteekt en een zwarte betonnen dakrand. De voor - en achtergevel, geheel van glas, wijken ten opzichte van de rechthoekige footprint en daklijst als een vlinder naar binnen.
De woning is daardoor bijna geheel transparant. Met die eenvoud en transparantie speelt de tuin een hoofdrol.

In het tuinontwerp worden met eenvoudige lijnen, bepaald door de overgangen tussen verharding, gras en beplantingen, vanzelfsprekende relaties vast gelegd tussen de tuin en de villa. De belijningen respecteren de eenvoud van de woning en begrenzen op een vanzelfsprekende wijze de verschillende onderdelen van de tuin. Met een gebiedseigen beplantingssortiment van grove dennen en eiken en rododendrons wordt de benodigde privacy en de gewenste landschappelijke inpassing gerealiseerd.
Door het vele glas is binnen en buiten een geheel, de zithoek staat midden in de tuin en de keuken aan de rand ervan. Programmaonderdelen als terrassen, oprit en parkeren en het pad naar de voordeur worden in een enkel gebaar gevat. Aan de voorzijde sluit de driehoekige betonvloer aan op de verharding van een gekloven natuursteen. Door de gezaagde zijkanten van de steen wordt een bijna monolithisch oppervlak gerealiseerd met een ruwe bovenzijde en nauwelijks zichtbare voegen. Kleur en textuur van de steen sluiten op een bijzonder mooie wijze aan op het geschuurde zwarte beton van de woningvloer. De verharding draait om de rode beuk en geeft het geheel een nieuwe tijdloze vorm. Aan de achterzijde gaat de betonvloer van de woning direct over in het gazon.

barcode architects
dezeen
architectenweb