Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Tilburg centrum in transitie!

2 oktober 2017

MTD landschapsarchitecten is in opdracht van de gemeente Tilburg bezig met het opstellen van een structuurvisie en inrichtingsplan voor de openbare ruimte voor het kernwinkelgebied van Tilburg. Bekend gebied voor het bureau, want in 1998 is een herinrichtingsplan opgesteld en gerealiseerd voor de Heuvelstraat en de daarop aansluitende straten en historische pleinen. Hiermee is destijds en nog steeds een enorme ruimtelijke kwaliteitslag behaald.
Tilburg is momenteel volop in verandering. In samenwerking met de gemeente, Wereldhave, VolkerWessels en verschillende architectenbureau’s is MTD landschapsarchitecyen intensief bij deze veranderingen en kwaliteitsslag van het centrum van Tilburg betrokken.

Om het kernwinkelgebied te versterken is er voor het centrumgebied een nieuw stedenbouwkundig plan ontwikkeld. De belangrijkste ingreep hierbij is een nieuwe verbindingstraat, die de Emmapassage achtereenvolgens met de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein verbindt. Daarnaast ontstaat er een nieuwe winkelstraat parallel aan de Heuvelstraat met ruimte plek voor pleintjes, waardoor het centrumgebied van een ‘ruggengraatstructuur’, verandert in een ‘ladderstructuur’.
MTD is trots een aandeel te hebben in deze nieuwe vraag, waarbij nieuwe ontwikkelingen op een eigentijdse wijze vorm krijgen en aangehaakt worden op het bestaande. Naast het versterken van het centrum als winkel-, verblijfs- en ontmoetingsgebied, spelen thema’s als vergroening, hittestress en waterberging een belangrijke rol. Kortom, Tilburg is hard op weg om van haar binnenstad een hoogwaardig en duurzaam verblijfsgebied te maken; klaar voor de toekomst !!!

Inmiddels is het eerste stukje van deze transformatie feestelijk geopend! Donderdag 21 september konden inwoners en bezoekers voor het eerst door de nieuwe Frederikstraat wandelen, die de Heuvelstraat verbindt met het Pieter Vreedeplein. In deze straat is voor het eerst het nieuwe verhardingsprincipe toegepast dat de toon zet voor de rest van het plangebied. In materiaal en kleur wordt aangesloten op het herinrichtingsplan van 1998, maar er is ook gezocht naar een meer divers en speelser beeld.

De komende tijd werken wij met veel plezier verder!