Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Stadswalzone genomineerd voor German Design Award 2018

7 augustus 2017

Vorige maand werd bekend dat de Stadswalzone / Zuiderpark te ’s-Hertogenbosch, een project van de hand van MTD landschapsarchitecten in samenwerking met Studio Leon Thier (ontwerp parkeergarage en bruggen) en Van Roosmalen Van Gessel architecten is genomineerd voor de German Design Award 2018, in de categorie Universal Design.
De German Design Award is opgericht in 1953 door de German Design Council, om nieuwe ontwikkelingen in de Duitse en internationale ontwerpwereld te stimuleren. De prijs bekroont alleen projecten, die werkelijk een innovatieve bijdrage vertegenwoordigen aan het Duitse en Internationale ontwerplandschap.

Belangrijkste aanleiding voor de herinrichtingsplannen de Stadswalzone / Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch was de realisatie van een ondergrondse parkeergarage met circa 1000 nieuwe parkeerplekken. De Stadswalzone is bovendien aangemerkt als Gemeentelijk Archeologisch Monument en in dit licht had de gemeente ’s-Hertogenbosch de ambitie om deze als cultuurhistorische structuur te behouden en beter beleefbaar te maken.
Begin 2011 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht voor het opstellen van een inrichtingsplan openbare ruimte en de regie van de drie parallel verlopende ontwerptrajecten; het ontwerp voor de parkeergarage St.Jan door Studio Leon Thier, de restauratie van de stadsmuur door Van Roosmalen Van Gessel architecten en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte door MTD. Het project is in juni 2015 opgeleverd en krijgt erg veel waardering.
Eerste strategische inzet van het inrichtingsplan openbare ruimte was het realiseren van een aantrekkelijke verbindingsroute van de nieuwe parkeergarage naar de Bossche binnenstad en vice versa. Daarnaast zet het plan met name in op de beleving van de ontmoeting van de historische binnenstad en het open landschap van het Zuiderpark en de Bossche Broek.
De nieuwe parkeergarage is gesitueerd aan de voet van de stadsmuur met op het dak de voormalige stadsgracht. Omhoog komend in het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage ontstaat er een dramatisch zicht over het water op de stadsmuur en Judastoren. Vervolgens is er een aantrekkelijke route, via een loopbrug over de stadsgracht, door de stadsmuur, in de richting van de binnenstad. In de andere richting vormt de route een nieuwe verbinding met het Zuiderpark; via een natuurstenen trappartij kan men de Limietlaan en het park bereiken.
De realisatie van de Stadswalzone / Zuiderpark is in 2016 voltooid. Hiermee heeft ’s-Hertogenbosch er een nieuwe gastvrije entree voor de historische binnenstad bij!