Ga direct naar inhoud

Hinthamerpoort 's-Hertogenbosch

the assignment

Client

  • Brabant Wonen

Location

  • 's-Hertogenbosch

Surface

  • 2.3 ha

Year of design

  • 2004 - 2006

Year of fulfilment

  • 2006 - 2008

Implementation costs

  • € 2.300.000

Activities MTD

  • urban design, development plan of the public space
In collaboration with
DAT Architecten

Competence

  • urban development plans

Kaart

the assignment
The present garden village of Bartjes-North, which borders directly onto the inner city and fortifications of ’s-Hertogenbosch, is seen by the Municipality of ’s-Hertogenbosch as a reconstruction suburb. On the site of this first major systematic city expansion of ’s-Hertogenbosch, together with the housing association Brabant Wonen, the municipality is aspiring to erect a new residential suburb with an urban stature; containing an extensive variety of housing that, where possible, are ground level residences; a high-grade layout of the public space; and basement parking for the residents. MTD landschapsarchitecten was commissioned, in conjunction with the Architecten Werkgroep, to provide input for the urban design and then to draw up a development plan for the public space. Here the important design aims are the positioning of the suburb between Graafseweg, which is a prominent approach route to the inner city; Prins Hendrik park; the IJzeren Vrouw lake; the culture historical given of the present urban development pattern and a number of buildings that are to be preserved, as well as planting elements.

the plan
The first strategic aim of the urban development plan is the formation of a wall of the Hinthamerpoort towards its environment, in which the wall along Westerburgweg and Prins Hendrik park is dimensioned at roughly 5.5 floors in height, and along Graafseweg and Muntelbolwerk roughly 3.5 floors in height. The residential tower situated along Grobbendonklaan is 7.5 floors tall. The wall along the park will be interrupted at one spot. Here, at the place where a slow traffic route from the Aa and the opposite side of Graafseweg end, the design emphasizes the spatial relationship with the park. Within the urban development plan 331 residences will be realised, which will include provisions for social housing and owner-occupied homes, accommodations for senior citizens, as well as starter homes and living/working units. Moreover, 3 semi-sunken parking garages will be provided in which sufficient capacity will be created for the residents. The public space in the residential suburb will, as far as possible, be perceived as a single plateau, in which only the carriageways for vehicle traffic have been cut out. They provide access to the parking garages and parking at the surface level. The remainder of the suburb has been kept traffic-free as much as possible. In this the transition between the housing and the public space is consistently designed with raised pavements of about 0.20 metres. They augment the architecture of the façades and create a transition in a natural manner between private areas and the public space. Inside the suburb there are 3 streets and squares that each has its own character. The square behind the school will have a stony playground with 3 enormous trees which have an image-determining presence. The small square will be as ‘green’ as possible with a raised grassy island and a large group of trees. And finally, at the transition with the park, the ‘greenery’ will literally be drawn into the suburb by means of a raised, triangular plant island.