Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

tuin familie Van Esch

een oase van groen

Opdrachtgever(s)

  • familie Van Esch

Locatie

  • Goirle

Oppervlakte

  • 900 m2

Jaar van ontwerp

  • 2004 - 2004

Jaar van uitvoering

  • 2006 - 2006

Werkzaamheden MTD

  • ontwerp en uitvoeringsvoorbereiding
In samenwerking met
Jacques de Brouwer / Bedaux & de Brouwer architecten

Werkveld(en)

  • tuinen

Kaart

een oase van groen
De moderne stadsvilla van de familie van Esch, naar ontwerp van Jacques de Brouwer / Bedaux & de Brouwer architecten, is gesitueerd aan de oude verbindingsweg Tilburg / Goirle. Het bouwvolume omvat twee bouwlagen; een eerste boven maaiveld en een tweede met de slaapvertrekken en sanitair onder maaiveld. Twee patio’s, waarvan er één beiden bouwlagen met elkaar verbindt, verzorgen de lichtvoorziening. Het opgetilde begane grondniveau (ongeveer + 0,50 m.) maakt dat het bouwvolume net lijkt te zweven en geeft de tuin een schijnbare continuïteit. De positie van de villa op de kavel bepaalt een onderverdeling tussen een entree- en een meer private tuinzijde.
In 2004 kreeg MTD landschapsarchitecten opdracht voor het opstellen van een tuinontwerp waarbij het hoofddoel was om de beleving van de tuin als een ruimtelijke eenheid te versterken. In het ontwerpproces stond een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, architect en landschapsarchitect centraal. Hierdoor konden architectuur en tuin vanuit één integraal concept tot op detailniveau worden uitgewerkt.

het ontwerp
Eerste strategische inzet van het tuinontwerp is om de ruimtewerking van de totale kavel te optimaliseren. De tuin is hiertoe zoveel mogelijk opgevat als een continue gazon, begrensd middels dubbele beukenhagen. Aan de voorzijde wordt als erfbegrenzing een eigentijdse ‘ha-ha’ ingezet; het gazon eindigt naar de openbare weg in een ‘groene’ wal beplant met krenten. Zo ontstaat een natuurlijke begrenzing, een waarborg voor de gewenste privacy en wordt vanuit de tuin en het woonhuis de drukte van het stadsleven gefilterd.

Het kader van hagen vormt het architectonische decor voor zorgvuldig gepositioneerde, sculpturale, meerstammige bomen; berken en valse christusdoorns. Zij nuanceren de horizontaliteit en strakke architectuur van de villa, versterken de ‘diepte’ in de tuin en creëren afwisselende zichten over de relatief kleine kavel. Een solitaire walnoot vormt een verbijzondering; een ‘lommerrijke’ plek in het gazon; hier is het op een mooie zomerdag goed toeven.
De patio’s in het bouwvolume worden opgevat als ‘buitenkamers’. De eerste op de begane grond is voorzien van een houten vloer en vormt een beschut terras en groeiplaats voor een oude olijfboom. De tweede patio, die een verbinding vormt tussen de begane grond en niveau -1, is voorzien van 6 meter hoge, wintergroene bamboe. Hiermee ontstaat een ‘groene’ verbinding tussen beide niveaus en een filtering van het zonlicht.