Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Tilburg centrum in transitie!

2 oktober 2017

In opdracht van Gemeente Tilburg is MTD landschapsarchitecten al enige tijd druk met het opstellen van een structuurvisie en inrichtingsplan voor de openbare ruimte in het kernwinkelgebied van Tilburg. Bekend gebied voor MTD, want in 1998 is een inrichtingsplan opgesteld en uitgevoerd voor de Heuvelstraat en aangrenzende straten en historische pleinen, waarmee toen en nog steeds een grote ruimtelijke kwaliteitslag is behaald. Vandaag de dag is Tilburg volop in verandering, waarbij MTD de samenwerking is aangegaan met de gemeente, Wereldhave, VolkerWessels en verschillende architectenbureau’s om het centrum van Tilburg te verbeteren.

Om het kernwinkelgebied te versterken, staat er voor nu en de komende jaren een nieuw stedenbouwkundig plan op de agenda. De belangrijkste ingreep is een nieuwe verbindingstraat, die de Emmapassage met de Heuvelstraat en achtereenvolgens met het Pieter Vreedeplein verbindt. Daarnaast ontstaat er een nieuwe winkelstraat parallel aan de Heuvelstraat met plek voor nieuwe pleintjes, waardoor het centrumgebied van een ‘ruggengraatstructuur’, verandert in een ‘ladderstructuur’.
MTD is erg trots om deel te zijn van deze nieuwe vraag, waarbij al deze nieuwe ontwikkelingen op een hedendaagse manier aangehaakt moeten worden op het bestaande. Naast het versterken van het centrum als winkel-, verblijfs- en ontmoetingsgebied als eenheid, spelen klimaatadaptieve thema’s zoals vergroening, hittestress en waterproblematiek een grote rol. Kortom, Tilburg is hard op weg om van haar binnenstad een duurzaam en prettig verblijfsgebied te maken, gericht op de toekomst.
Inmiddels is het eerste stukje van deze complexe puzzel feestelijk geopend! Donderdag 21 september konden inwoners en bezoekers voor het eerst door de nieuwe Frederikstraat wandelen, die de Heuvelstraat met het Pieter Vreedeplein verbindt. In deze straat heeft een eerste uitvoering plaatsgevonden van het verhardingsprincipe, wat tevens een voorbode zal zijn in het overige plangebied. In materiaal en kleur wordt aangesloten op het plan van 1998, maar is er tevens gezocht naar een meer diverse en speelser beeld.
De komende tijd werken wij met veel plezier verder!