Ook de nieuwsbrief van MTD Landschapsarchitecten ontvangen? Schrijf je in!

Stadswalzone genomineerd voor Brabantsestijlprijs 2017!

16 maart 2017

De Stadswalzone / Casinotuin / Zuiderpark te ’s-Hertogenbosch, een project van MTD landschapsarchitecten, is genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs. 
De Brabantse Stijlprijs is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en wordt elke 2 à 3 jaar uitgereikt. De provincie heeft de ambitie om middels de Stijlprijs de aandacht te vestigen op verborgen parels of verrassende plekken; plekken die zijn geboren vanuit een passie van mensen. Middels de prijs wordt beoogd de kwaliteit van de fysieke leefomgeving op de agenda te houden en aandacht te vragen voor het belang van een goed ruimtelijk ontwerp en betrokkenheid van omwonenden.
Eind 2016 hebben 151 Brabanders hun favoriete locatie binnen de provincie Noord-Brabant aangemeld. Vervolgens konden de betreffende gemeenten deze locaties of eigen projecten inzenden. In februari 2017 werden 82 projecten voorgelegd aan een onafhankelijke jury, bestaande uit Martijn van Dijck (Splaces), Nina van Geffen (masterstudente TUe) en Robert Koolen (Heijmans) en onder voorzitterschap van gedeputeerde Erik van Merrienboer. Hierbij zijn 18 projecten genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs.
In de loop vaan maart kiest de jury uit de genomineerde projecten drie tot vijf finalisten. Vervolgens kunnen inwoners van Brabant stemmen op deze finalisten en wordt medio mei de winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs bekend gemaakt.

Eerste strategische inzet van het inrichtingsplan Stadswalzone / Zuiderpark is het realiseren van een aantrekkelijke verbindingsroute van de nieuwe parkeergarage naar de Bossche binnenstad en vice versa. Daarnaast zet het plan met name in op de beleving van de ontmoeting van de historische binnenstad en het open landschap van het Zuiderpark en de Bossche Broek. 

De nieuw te realiseren parkeergarage is gesitueerd aan de voet van de stadsmuur met op het dak de voormalige stadsgracht. Omhoog komend in het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage ontstaat er een dramatisch zicht over het water op de stadsmuur en Judastoren. Vervolgens is er een aantrekkelijke route, via een loopbrug over de stadsgracht, door de stadsmuur, in de richting van de binnenstad. In de andere richting vormt de route een nieuwe verbinding met het Zuiderpar.
Tweede strategische inzet van het inrichtingsplan is het herintroduceren van de lommerrijke stadswandeling langs de stadswallen; onder het bladerdak van de aanwezige monumentale bomen. Ter hoogte van de Casinotuin en Judastoren wordt het mogelijk het Middeleeuwse maaiveld en de diverse tijdslagen in het plan te beleven. In de Stadswalzone en wandeling vormen de bastions bijzondere plekken; in hun cultuurhistorische betekenis, maar ook in hun eigentijdse betekenis als knooppunten van routes, brandpunten van activiteiten en als uitzichtpunten. Het inrichtingsplan zet voor Bastion Baselaar in op het versterken van de verblijfs- en groene kwaliteit. De verkeerskundige ontsluiting van de nieuw te realiseren parkeergarage, die hier gesitueerd is, blijft met nadruk ondergeschikt aan de parkachtige sfeer. De rand van de entree van de parkeergarage is vormgegeven als een enorme rondgaande pergola, begroeid met blauwe regen en begeleid door een houten bank. Hier heeft men optimaal zicht op de openheid van het Zuiderpark.

De Stijlprijs laat zien waar Brabanders trots op zijn: MTD is bijzonder trots genomineerd te zijn met een prachtig project als de Stadswalzone!

artikel Brabants Dagblad